Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Стабилното търсене вдига цената на арабския петрол в Азия

Ирак, ОАЕ и Катар повишиха официалните си продажни цени на своите средно кисели сортове за август спрямо месец по-рано

Стабилното търсене вдига цената на арабския петрол в Азия

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните производители от Близкия Изток се радват на стабилно търсене в Азия за своя наситен със сяра по-тежък суров петрол, увеличавайки цените, дори когато ОПЕК+ (събирателно от Организацията на страните износителки на петрол, ОПЕК, и нейните съюзници) смята да разхлаби съкращенията в добива, което би увеличило предлагането, съобщава Bloomberg. 

Ирак и Обединените арабски емирства (ОАЕ), едни от най-големите производители в рамките на ОПЕК, заедно с Катар повишиха официалните си продажни цени на петролните сортове със средно съдържание на сяра за август спрямо месец по-рано. Азия има някои от най-модерните рафинерии в света, които са пригодени да преработват такъв тип суров продукт, който стана по-популярен от по-леките видове.

Т.нар. средно кисел суров петрол  също се сблъсква с намаляване на доставките, като съкращенията от ОПЕК+ са подпомогнати от ограничените обеми на Венецуела и Иран. Въпреки че има по-голямо предлагане на сортове с по-ниско съдържание на сяра, има и по-малко търсене на тези богати на дестилати сортове заради срива на потреблението, особено по отношение на реактивно гориво.

Спот пазарът вече започна да отразява динамиката при търсенето и предлагането. Иракският държавен търговец на петрол SOMO продаваше сорта Basrah Light за около 90 цента за барел над официалната продажна цена на този вид петрол през миналия месец, докато лекия сорт Murban на Абу Даби се търгуваше с 80 цента по-ниско.

Очаква се Съвместният министерски комитет на ОПЕК+ ще заседава в сряда, за да прецени дали алиансът трябва да задържи нивото на съкращения на 9,6 милиона барела на ден за още един месец или да възстанови част от изтритите доставки, както първоначално беше планирано.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Над 60% от световното търсене на злато е за бижута и инвестиции