Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Умните пари се насочват към златото

Държавните фондове странят от акциите и увеличават инвестициите си в ценния метал

Умните пари се насочват към златото

Снимка: Bloomberg

Златото е нагоре с 25% тази година, достигайки над 1895 долара за унция, недалеч от рекордните 1921 долара през 2011 г. Междувременно акциите, измерени чрез индекса MSCI World, възстановиха почти всички загуби, които претърпяха, след като пандемията блокира световната икономика, като са вече само на 5% от февруарските нива, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Един поглед към това накъде се насочват умните пари обаче сочи, че един от тези два подема може да се окаже неустойчив.   

Още по темата
През първото тримесечие държавните инвестиционни фондове са намалили експозицията си към акции до най-ниското ниво от поне 2014 г. насам, според годишното проучване, публикувано наскоро от Invesco. Инвестиционната компания посочи „безпокойството в края на цикъла, довело до намаляване на стратегическите вложения” като движеща сила за спадащия апетит към акциите.

Тази тенденция не показва признаци на западане. Повече от една трета от фондовете планират да намалят дяловите си участия през следващата година, като 18% възнамеряват да ги съкратят с 5% или повече. Непублично търгуваните компании и инфраструктурният сектор са готови да бъдат ключовите бенефициенти от смяната в посоката на инвестиционните потоци, според Invesco, която изследва 83 суверенни фонда и 56 централни банки с общи активи в размер на 19 трилиона долара.

Недоверието към акциите идва на фона на нарастващия ентусиазъм към златото. Представянето му тази година беше грандиозно. Почитателите на жълтия метал го хвалят като застрахователна полица срещу финансовите експерименти на монетарните власти, които могат да предизвикат ускорение на инфлацията. Противниците им го осмиват като нищо по-добро от любимо морско камъче. Но централните банки със сигурност влагат повече от своите резерви в злато през последните години, показва проучването на Invesco.

Още по темата
Този им интерес изглежда ще продължи. Около 18% от централните банки планират да увеличат своите златни наличности през следващата година, според доклада на Invesco, а и 23% от държавните фондове възнамеряват да направят същото.

Мотивацията и методите им обаче са различни. Суверенните фондове разглеждат златото като инфлационен хедж с ниска корелация с други финансови активи, като те използват борсово търгувани фондове (ETF), фючърси върху ценния метал и златни суапове като инвестиционни средства, се казва в доклада на Invesco. Централните банки разглеждат метала повече като инвестиционна алтернатива на глобалния дълг с отрицателна доходност, който вече възлиза на 14 трилиона долара, и като начин за намаляване на експозициите към щатската валута. Те използват предимно физически златни запаси.

Но посоката е същата. "Само въпрос на време е" златото да достигне нов исторически връх, заявиха неотдавна анализатори на Citigroup. Златните маниаци могат да се радват, че умните пари на държавните фондове и централните банки са с тях. Застъпниците на акциите може да искат да помислят отново.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

5
 
0
 
10
julian12 до: abdul
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да повторя. Златото НЕ НОСИ ДОХОДНОСТ, фирмите имат доходност.
0
 
4
 
9
abdul до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Носи неотрицателна доходност, напр. 0.. за разлика от други активи с отрицателна.
Макар, че за физ. злато не е баш неотрицателна...
1
 
5
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Само да отбележа за инвеститорите тук, все още не е момента за покупка на акции а доларчето тепърва ще се обезценява. До края на годината ще бъде весело
1
 
4
 
7
julian12 до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Я дай пример за подценена акция.
4
 
1
 
6
julian12 до: Lucifer
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Бъфет не харесва златото защото то не е инвестиция и не носи доходност.

Още от Суровини
Над 60% от световното търсене на злато е за бижута и инвестиции