IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Хонконг започва търговия на злато в юани

За Китай това е възможност валутата му да получи по-сериозна позиция на пазарите, а за Хонконг - затвърждаване на статута му на международен финансов център

12:41 | 18.10.11 г. 3
В Хонконг започва търговия на злато в юани

Хонконг ще стане първото място в света, което ще предлага търговия на злато срещу юани, като по този начин затвърждава статута си на средище за търговия с китайската валута извън континентален Китай, съобщи ВВС, като се позова на съобщение на Chinese Gold & Silver Exchange Society.

От организацията обявиха, че ще предлагат на инвеститорите договори за спотова търговия на злато в юани.

Действията се развиват на фона на подкрепата на китайските власти за все по-голяма международна роля на националната валута. Хонконг пък е третият по големина финансов център в света.

„С привличането на местни и чуждестранни инвеститори едновременно Renminbi Kilobar Gold е значителна стъпка за интернационализирането на юана“, заяви Хейууд Чон, президент на Chinese Gold & Silver Exchange Society.

Ръстът на китайската икономика заедно с подкрепата на китайските власти за интернационализирането на юана доведоха до нарастващо търсене на инвестиционни продукти, емитирани в юани.

Търсенето нарасна допълнително с увеличаването на вложенията в китайска валута извън континентален Китай, като само в Хонконг те са нараснали с 6,4% през август до 609 млрд. юана (95 млрд. долара).

Китайският вицепремиер Ли Къцян вече обяви планове да бъде разрешено на чуждестранни компании да закупят китайски акции и облигации на стойност до 20 млрд. юана в Хонконг.

По-рано тази година фондовата борса в Хонконг стана първата извън континентален Китай, на коята бяха листнати акции, емитирани в юани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sillyboy
преди 12 години
Хехе, че Хонконг не е ли в Китай ?Голяма новина, Китай търгувала с юани в Китай !!!Това в кръга на шегата, новината си е новина, а Хонконг не е китайски както много хора си въобразяват .Лека и спорна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Ето сега вече, като се налапат със злато и притежателите на йоани, ще може да се каже, че златният балон е гръмнал. До тогава златото е убежище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Като почнат и с петрол в юани да търгуват ще ги призная :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още