Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Водещите икономики съвсем не се отказват от изкопаемите горива

В периода 2015-2019 година субсидиите за индустрията намаляват само с 10% в страните от Г-20

Водещите икономики съвсем не се отказват от изкопаемите горива

Снимка: Bloomberg LP

Преди месец Международната агенция за енергетика (МАЕ) публикува обнадеждаващ доклад, че правителствените субсидии за изкопаемите горива намаляват с повече от 40% през 2020 година. Това беше добра новина на фона и на спада от 30%, отчетен през 2019 година, пише Bloomberg.

Но тези данни не означават автоматично, че държавите намаляват своята подкрепа за индустрията. Две са причините за това намаление - голямото свиване на потреблението по време на пандемията и спадът на цените, посочва още агенцията.

Още по темата

Подкрепата е много по-съществена от директните субсидии и обхваща инвестициите, направени от държавните компании, данъчни облекчения, държавни гаранции и опрощаване на концесионни плащания.

Изчисленията на Bloonberg NEF сочат, че държавите от Г-20, групата на най-развитите в индустриално отношение страни, все още подкрепят държавните енергийни компании, които са и често монополисти по отношение на енергийните доставки.

Източник: Bloomberg

Като цяло сумите, които отделят страните от Г-20 в периода от 2015 до 2019 година за директната подкрепа за въглищата, петрола и природния газ, както и за мощностите, горящи изкопаеми горива, възлиза на общо 3,3 трилиона долара. През 2015 година субсидиите за тези индустрии възлизаха на 706 млрд. долара, а през 2019 година - 636 млрд. долара, тоест спад от около 10%.

Най-съществена е подкрепата, която оказва Саудитска Арабия, макар и страната да намалява наполовина субсидиите за изкопаемите горива. В същото време обаче САЩ и Канада са увеличили средствата, които правителството отпуска за индустрията. В рамките на ЕС Германия орязва парите със 17%, но в същото време Франция ги увеличава с 40%.

Русия и Китай също увеличават средствата, които отпускат за изкопаемите горива - с по 4%, показват още данните на Bloomberg, базирани на съотношението размер на субсидията спрямо човек от населението.

Субсидирането на цената на енергията за потребителите също е от ключово значение за позеленяването, защото евтината енергия не се пести - нито, когато става въпрос за електроенергията в дома, нито, когато става въпрос за горивото в автомобила. Когато бензинът е евтин, шофьорите имат по-малко стимули да преминат на електромобили.

Декарбонизацията ще бъде много труден процес, но не и невъзможен, пише още Bloomberg. Изчисления на анализаторите на агенцията показват, че през следващите тридесет години за изпълнение на климатичните цели трябва да се вложат между 92 трилиона и 173 трилиона долара. А всеки долар, вложен в различни от въглеродната неутралност посоки, ще направят реализацията на идеята още по-сложна.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
2
 
8
преди 1 месец
Кво ти отказване, наскоро една голяма екоорганизация разпространи данни, които показват, че за периода 2009-2020 делът на въглеводородите в крайното енергийно потребление е намалял съвсем символично.АКо някой се учудва как така се получава въпреки големия бум на ВЕИ, отговорът е ***-ВЕИ имат огромен ръст, но също толкова огромен ръст за тоя период има енергийното потребление,особено в големите развиващи се икономики.
2
 
7
 
7
преди 1 месец
Някаква идея откъде ще дойдат тия 173 ГБ за зеленашеските глупости? Зелков - 100 пъти съм те помолил да ми посочиш слузеста или газова компания, получаваща държавни субсидии, вместо да бъде доена с данъци. Кога ще сториш това? Не се заяждам, просто искам да инвестирам в нея.
5
 
0
 
6
zelka007 до: khao
преди 1 месец
три трилиона ... не е зле като сумичка за субсидии . ако питаш импа фейк . те и още ги досубсидират , щото после лекуват работилите във въгледобива и преработката заради най-различни тежки заболявания от обществените фондове за здраве ...
8
 
2
 
5
khao до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дехуманицация, деиндустриализация, депопулация, дерационализация, дееббиллизация ... = русия
3
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
как да се откажат, като има железно лоби за това... но поне се вижда напредък, до преди година, две... да споменете, че въглищарите са субсидирана индустрия... и то даже по тежко субсидирана от Веи беше табу...

Още от Суровини
И американският петрол мина прага от 75 долара за барел*