Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Златото поскъпна на фона на слабия долар и притесненията за Гърция

Цената за тройунция достигна 1526,7 долара в Ню Йорк

Цените на златото при затварянето на тръжните сесии в сряда се повишиха на фона на падането на курса на долара спрямо световните валути и запазващата се неопределеност за развитието на дълговата криза в Гърция, съобщи РИА „Новости“.

Юнските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex при затварянето в сряда поскъпнаха с 0,2% до 1526,7 долара за тройунция, което е най-високото ниво при затваряне от 3 май.

Курсът на долара спрямо кошницата от 6-те валути на държавите, които са основни търговски партньори на САЩ, намаля до 75,85 пункта от 75,92 пункта.

Търсенето на метала като най-надеждна инвестиция беше подкрепено и от слуховете, че участието на Гърция в еврозоната е поставено под заплаха заради нерешената дългова криза в страната и неопределените перспективи за развитието й.

„Търсенето на злато подкрепя стремежа на инвеститорите да осигурят вложенията си“, смятат анализатори от  FuturePath Trading, цитирани от MarketWatch.

За първото тримесечие на годината златото поскъпна с 1,3%, като това е 10-тото поредно тримесечие на ръст на цените на ценния метал – най-продължителният подобен период на нарастване от 1975 г. Основни фактори за поддържането им са дълговата криза в Европа и нарастването на инфлацията в световен мащаб. 

Още по темата: Суровини злато борси

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола продължават своя спад*