IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото затвърждава статута си на убежище с нов ценови връх

Опасенията около коронавируса тласнаха инвеститорите към сигурните активи за сметка на повечето ценни книжа

10:35 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Златото отново доказа утвърдената си репутация на сигурно инвестиционно убежище в бурни времена. Благородният метал се търгува близо до най-високата си цена при затваряне на сесия от шест години насам на фона на опасенията от ефекта върху икономиката и обществеността от смъртоносния коронавирус. Акциите на добивните компании също поскъпнаха, съобщава Bloomberg.

В азиатската търговия златото успява да запази ръстовете от понеделник, като инвеститорите продължават да следят последствията от разпространението на болестта. В Германия бе регистриран първи болен, а в Китай смъртните случаи вече достигнаха 100.

Златото поскъпна с над 4% само от началото на годината, възползвайки се от съсредоточаването на инвеститорите върху активите убежища, докато ценните книжа поевтиняват заедно с индустриалните суровини. Инвеститорите се опитват да направят оценка на последствията от грипа върху растежа на Китай. На този фон се очаква и първото за годината заседание на Федералния резерв тази седмица.

Разпалваната от вируса „разпродажба на фондовите пазари вероятно ще даде тласък на търсенето на злато в краткосрочен план“, посочва Стивън Инес, главен пазарен стратег на AxiCorp Financial Services Pty.

Финансовите пазари в Китай остават затворени до понеделник, след като почивните дни по случай китайската Нова година бяха удължени след 30 януари в опит да се предотвратят пътуванията. За да се ограничи разпространението, бе блокиран и достъпът до градове в страната с население от общо 40 млн. души.

Златото достига нов ключов праг

Минути преди 10:30 ч. българско време цената на златото остава стабилна на ниво от 1577,45 долара за тройунция, след като приключи понеделнишката търговия в Сингапур на ниво от 1582,06 долара – най-високата цена от април 2013 г. Благородният метал вече веднъж премина за кратко прага от 1600 долара за тройунция в рамките на дневната търговия около покаченото напрежение между САЩ и Иран.

В Сидни акциите на добивните компании също поскъпнаха, въпреки че като цяло цените вървят надолу. Книжата на Newcrest Mining Ltd. – най-големият австралийски производител, прибавят 0,13%, а тези на Evolution Mining Ltd. – 2,4%.

„Сега фокусът се насочва към Фед“, посочва Инес. Вниманието ще е върху коментара на управителя Джером Пауъл, допълва той.

При другите благородни метали среброто отбелязва поевтиняване от 0,44%, платината отписва 0,06%, а паладият поскъпва с 2,53%, след като поевтиня с 6,6% в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още