IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозии разтърсиха украинската столица Киев

Украинските сили предприеха контраатака в Северодонецк и според украински представител към момента контролират половината от града

10:58 | 05.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Киев беше разтърсен от няколко експлозии рано в неделя, съобщи кметът на украинската столица, ден след като официални представители заявиха, че украинските войски са си върнали част от Северодонецк в контраофанзива срещу Русия, предава Ройтерс.

„Няколко експлозии в Дарницки и Днепровски квартал в столицата“, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко в приложението за съобщения Телеграм. „Службите вече работят на място. По-подробна информация – по-късно“, допълни той.

Очевидец на Ройтерс е видял дим в града след взривовете.

Възвръщането на част от териториите в Северодонецк от Украйна не може да бъде проверено независимо, а Москва твърди, че нейните сили напредват там. Но за първи път Киев съобщи, че е предприел голяма контраатака в малкия индустриален град след дни на отстъпване на територии.

Кметът на Северодонецк Олександър Стриюк заяви, че уличните боеве са продължили в събота, като и двете страни са си разменили артилерийски огън.

„Положението е напрегнато, сложно“, каза той пред националната телевизия и допълни, че има недостиг на храна, гориво и лекарства. „Нашата армия прави всичко по силите си да изтласка врага от града“, допълни Стриюк.

Русия е съсредоточила силите си в Северодонецк в последните седмици за една от най-големите битки по суша от началото на войната, тъй като Москва изглежда е заложила на кампанията си за установяване на контрол върху двете източни провинции Донецк и Луганск.

И двете страни твърдят, че са нанесли големи жертви при боевете, според военни експерти битката ще определи коя страна е в по-силна позиция за продължителна война на изтощение в идните месеци.

В дипломатическата област Киев разкритикува френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че е важно „да не унижаваме“ Москва.

„Не трябва да унижаваме Русия, така че когато боевете спрат, да изградим път за излизане от ситуацията с дипломатически средства“, каза Макрон пред регионални вестници в интервю, публикувано в събота. Той изрази убеденост, че „ролята на Франция е да бъде посредническа сила“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в отговор в Twitter: „Призиви за избягване на унижаването на Русия може единствено да унижат Франция и всяка друга страна, която призовава за това“.

„Защото самата Русия се унижава. По-добре всички да помислим как да поставим Русия на мястото ѝ. Това ще донесе мир и ще спаси животи“, допълни той.

Украинският президент Володимир Зеленски отправи категорично послание: „Ужасните последици от тази война могат да бъдат спрени всеки момент…, ако един човек в Москва просто издаде такава заповед“, заяви той, явно имайки предвид руския президент Владимир Путин. „И фактът, че все още няма такава заповед, е явно унижение за целия свят“, допълни той.

Путин ще говори за войната в интервю, което трябва да бъде излъчено по националната телевизия в неделя. В кратък откъс, излъчен в събота, той заяви, че руските военно-въздушни сили са свалили десетки украински оръжия и „ги чупят като орехи“.

Украйна твърди, че цели да изтласка руските сили колкото е възможно по-назад на бойното поле, като разчита на модерни ракетни системи, които в последните дни бяха обещани от САЩ и Великобритания, за да наклонят везните във войната в полза на Киев.

В отговор на въпрос за предложението на Макрон за посредничество съветникът на Зеленски Михайло Подоляк заяви, че „няма смисъл от провеждането на преговори“, докато Украйна не получи всички обещани оръжия, които ще засилят позициите ѝ и да изтласкат руските сили „възможно най-близо до границите на Украйна“.

Серхий Гайдай, губернатор на украинската провинция Луганск, която включва Северодонецк, заяви, че украинските сили преди са контролирали само 30% от града, но след контраатака са си възвърнали други 20% от него.

Гайдай допълни, че руските войски взривяват мостове над реката, за да не позволят на Украйна да изпрати военни подкрепления и помощ на цивилните в Северодонецк.

Смята се, че десетки хиляди души са загинали във войната, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Световната икономика е разстроена от войната, която в петък навлезе в 100-ия си ден.

Украйна е един от водещите източници в света на зърно и готварско олио, но доставките бяха блокирани заради затварянето от Русия на черноморските пристанища. Над 20 млн. тона зърно са блокирани в силозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Фамилията на губернатора на Луганска област е Гайдай, а не Гайдал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още