Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Стиглиц: Митът за американската мечта е преувеличен

Какви са идеите на най-известния съвременен икономист с леви убеждения в новата му книга, разкрива Вера Карабашлиева

Стиглиц: Митът за американската мечта е преувеличен

Снимка: Ройтерс

Митът за американска мечта е преувеличен, като се откроява неравенство на възможности, а не неравенство в резултатите. Това открои като един от изводите от новата книга Джоузеф Стиглиц "Власт, народ, печалби" икономистът Вера Карабашлиева в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Стиглиц се включва на страната на губещите в глобализацията и критикува, че пазарите са доминирани от големите корпорации и тяхното монополно и хищническо поведение на пазара", посочи тя.

По думите на Карабашлиева Стиглиц анализира провала на прехода от промишлената икономика към икономиката на услугите в САЩ.

"Авторът обяснява анемичния растеж със затвореността на системата и дава стряскащ пример, че докато за последните 60 години най-ниският сегмент от американското общество не са повишили доходите си, 760 милиона китайци са били изведени от бедността", коментира тя.

Според Карабашлиева стилът на повествование е разбираем, примерите са много и определи книгата на Нобеловия лауреат като интересно четиво.

От произведението става ясно, че Стиглиц призовава за прогресивен капитализъм, възстановяване на средната класа и позоваване на науката, за да се генерира ефективен икономически растеж.

Какво още пише в най-новата книга на най-известния съвременен икономист с леви убеждения и с критични виждания за глобализацията и свободния пазар ще разберете, ако гледате видео материала с целия разговор в Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 1 август