IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Softbank подкрепя WeWork с нови над 1 млрд. долара

Заради причинените от коронавируса загуби японският инвеститор увеличава кредитирането си за базираната в Ню Йорк компания

08:54 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японската технологична компания  SoftBank Group Corp. засилва подкрепата си за WeWork: За да може доставчикът на споделени офисни пространства да компенсира загубите, причинени от пандемията на коронавируса, японският инвеститор се съгласи да предостави заем от 1,1 милиарда долара. Преди това Softbank инвестира 10 милиарда долара в WeWork. 

Финансовата инжекция трябва да помогне на WeWork да намали силните парични загуби през втората половина на тримесечието, става ясно от изявление на финансовия директор Кимбърли Рос пред Financial Times.

По време на конферентен разговор Рос подчерта пред инвеститорите и кредиторите, че WeWork няма нужда незабавно да изтегли заема, но все пак наличието на ликвидност било успокояващо.

Новото финансиране, „още един признак на постоянната подкрепа на SoftBank за нашия бизнес“, увеличава наличните парични средства и парични ангажименти на базираната в Ню Йорк фирма до 4,1 милиарда долара, според бележка на главния финансов директор Рос, с която разполага Bloomberg и чието съдържание бе потвърдено от говорителка на компанията.



Заради коронакризата доставчикът на офис пространства трябваше да плати 116 милиона долара за така нареченото преструктуриране на компанията, включително плащания за обезщетение при съкращаване на служители, се казва в съобщението. През миналата година WeWork имаше 14 000 служители, днес има 5600.

За Softbank това е повратен момент. Когато основателят на Softbank Масайоши Сон трябваше да отчете рекордна загуба пред своите акционери в разгара на кризата, той обеща да не спасява отново WeWork с големи финансови инжекции. Ето защо евентуалното му нарушение на обещанието се срещна с критики в Япония. Цената на акциите на Softbank засега загуби повече от два процента в сутрешна търговия.

Според японски рисков капиталист ръководството на концерна трябва да защити вътрешнофирмено, но и извън компанията, решението да предостави отново толкова висока сума на WeWork. Ако нещата се объркат, това може да доведе до проблеми с отговорността на външните директори, одиторите и проверяващите дружества, твърди рисковият капиталист, за когото решението на Сон да помогне е очевидно твърде рисковано. Той подозира, че самият основател е надделял при обсъждането на темата.

Това не би било напълно изненадващо, защото въпреки кризата в WeWork Сон многократно защитаваше своя залог, дори след избухването на коронавируса. По-специално пандемията може да направи по-гъвкавите общи офиси интересни, каза той в началото на пандемията. Японските компании като че ли го потвърждават.


Няколко големи корпорации вече обявиха, че ще намалят офисните площи в централите си с тенденцията към работа в мрежа. Вместо това те възнамеряват все повече от техните служители да работят от дома и от сателитни офиси.

Освен това Softbank отново е в по-добро финансово състояние, тъй като сегашният бум на фондовите пазари засега компенсира отчасти кризата от консолидирания баланс на най-големия световен инвеститор в технологии. През изминалото тримесечие Softbank натрупа нетна печалба от десет милиарда евро. Дори неговият Softbank Vision Fund от 100 милиарда долара, който е инвестирал в 88 млади технологични компании, реализира печалба за първи път от няколко тримесечия. Може би този финансов обрат направи Сон отново по-щедър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още