Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

15 страни от ЕС: Блокът се нуждае от стратегия за битка с дезинформацията за 5G

И България е сред държавите, предлагащи създаването на информационна кампания за справяне с проблема

15 страни от ЕС: Блокът се нуждае от стратегия за битка с дезинформацията за 5G

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейският съюз трябва да излезе със стратегия за справяне с дезинформацията за 5G технологиите или рискува неверни твърдения да дестабилизират икономическото възстановяване и дигиталните цели, обяви група от 15 държави, сред които и България, предава Ройтерс.

Конспиративните теории, че новият коронавирус може да е свързан с безжичната технология, в последните месеци доведоха до разрушаването на мобилно оборудване в 10 европейски страни и до нападения над работници, занимаващи се с поддръжката на мрежите.

Още по темата

27-те страни членки на Европейския съюз виждат 5G като основата за своето икономическо възстановяване, с обещанието да даде възможност на всичко – от самоуправляващи се автомобили до дистанционна хирургия и по-автоматизирано производство.

15-те страни са посочили притесненията и предложенията си в съвместно писмо до еврокомисаря по цифровите технологии Маргрете Вестагер, еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон и еврокомисаря за прозрачността и ценностите на Европейската комисия Вера Йоурова.

„Ясно е... че сме свидетели на нарастваща активност на анти-5G движението в целия Европейски съюз“, посочват те и призовават ЕС да „възприеме активен, дългосрочен и системен подход“ за справяне с опасенията за 5G и електромагнитните полета (ЕМП).

„Ние като държави членки сме готови да допринесем за тази инициатива на ниво ЕС с нашия национален опит и най-добри практики за справяне с проблема с дезинформацията и ЕМП“, гласи писмото.

Страните настояват за повече научни изследвания, свързани с рисковете за здравето на хората, предлагат кампания за повишаване на осведомеността в цяла Европа, както и широки дебати, свързани със страховете и притесненията на опонентите на 5G.

Другите, които са подписали писмото, са Австрия, Хърватия, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Полша, Словакия и Швеция.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
1
 
11
0pk до: Solar Power
преди 1 месец
Аха, скоро ще еволюирам и ще почна да се включвам в мрежата преди уйндоуса, дето горкия с всеки следващ ъпдейт по-бавен става.
0
 
2
 
10
Solar Power до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Точно с такива трептения е станал и еволюцията на малки стъпки.... Въпросът сега е кой иска да евюлира още :) ?
1
 
2
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всяко трептене което може да мръдне и един атом в тялото ви е ВРЕДНО !
0
 
3
 
8
Solar Power до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не грешиш изобщо за 5Г-то трябва станция на всеки блок или през блок .....
Колкото повече ходим нагоре толкова честотата не се отразява добре и и трябва директна видимост. Проста физика. Ще трябва да лъчим повечко :) Няма конспирация тук ..... Скоро ще ни облъчват и отгоре Мъск и Webone после ще се появят и други фенове на интернет от космоса ......
1
 
2
 
7
Solar Power до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всичко зависи с каква мощност ще те облъчат, а да си говорим честно мобилката ще предпочете да избичи мощност от колкото да инсталира още 3 базови станцийки ...нали ? Или греша ? :)

Още от Телекомуникации
Комуникационната комисия на САЩ: ZTE е заплаха за националната сигурност