IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BT Group трансформира британския телекомуникационен пазар

Придобиването на мобилен оператор ще превърне BT Group в единствената компания на Острова, която предлага всички услуги в сферата

11:52 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Опитът на BT Group Plc да придобие O2 и EE, двата най-големи мобилни оператора във Великобритания, предизвика редица коментари за очакване на вълна от подобни сделки на Острова. Интересът от страна на Vodafone Group към Liberty Global показва, че това не са просто празни спекулации, пише Bloomberg.

Инвеститорите реагираха на новината, което доведе до спад в цената на акциите на Vodafone с 5 на сто в понеделник.

BT в момента е най-големият британски доставчик на широколентов достъп, така че покупката на O2, която е собственост на испанската Telefonica, или на EE, джойнт венчър между Deutsche Telekom AG и френската Orange, ще възстанови предишния монопол в страната.

В момента Vodafone и Hutchison Whampoa, собственик на британския мобилен оператор Three, проучват възможностите за сделки, твърдят източници, запознати със ситуацията. Конкурентите на BT изглеждат готови да отговорят на случващото се.

Като се има предвид, че повечето британски компании в сферата на телекомуникациите са собственост на чужди фирми, ходът на BT има реално отражение от Лондон през Ню Йорк до Хонгонг.

Придобиването на O2 или EE, всяка от които е оценена на повече от 9 млрд. паунда (14 млрд. долара), ще трансформира „динамиката на конкуренцията в телекомуникационната индустрия в страната“, твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Ерхан Сурсе. По думите му този ход ще постави в ръцете на BT повече от 20 млн. потребители на мобилни услуги и 33 млн. абонати на телевизионни услуги, с домашни телефони, високоскоростен интернет и търговия на едро.

Според Ник Джоунс, партньор в Cavendish Corporate Finance, това е „голям ход от страна на BT”, който „ще стимулира нуждата от растеж и консолидация“ на други места във Великобритания.

Досега британският телекомуникационен пазар беше нещо нетипично за Европа, тъй като повечето компании все още не осигуряват пълния спектър от телекомуникационни услуги – мобилни, интернет, телевизия и домашен телефон. Вместо това те предпочитат да си набавят услугите, с които не разполагат, от своите конкуренти.

Покупката на мобилен оператор от страна на BT ще промени това и за миг ще я превърне в най-голямата британска компания, която предлага „пакет“ от всички четири услуги. Освен това тя притежава ценни права за английското и европейското футболно първенство.

Предизвикателството за Vodafone и останалите е как да отговорят на конкурент, който може да използва новото си положение, за да намали цените на мобилните абонаменти, за да привлече клиенти, като същевременно предлага достъп до футболни мачове на мобилни устройства. Интересът на Vodafone е насочен към Liberty Global, която притежава британския кабелен оператор Virgin Media, както и към други компании в Европа.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още