IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа помогна на Vodafone да надмине очакванията на анализаторите

Компанията отчете приходи от 14 млрд. долара, след като бизнесът ѝ на Стария континент започна да се възстановява

11:02 | 24.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Vodafone Group Plc, вторият най-голям мобилен оператор по брой клиенти в света, отчете приходи от услуги, с които надмина прогнозите, след като европейският бизнес на компанията започна да се възстановява след години на спад, а продажбите в Азия са се увеличили, съобщава Bloomberg.

Приходите от услуги, които Vodafone получава от абонаментните планове на клиентите и трафика в мрежата си, са нараснали с 0,8% до 9,2 млрд. лири (14 млрд. долара) за първото тримесечие до юни, заяви британската компания в петък. Средните  прогнози на анализаторите бяха за ръст от 0,5%. Данните изключват влиянието на придобиванията и валутните колебания.

Това е второто поредно тримесечие, в което британската компания отбелязва ръст на приходите си след три години на намаляващи продажби. През тази седмица Vodafone промени управленската си структура, отстранявайки мениджъри на европейско ниво и искайки от ръководителите в отделните страни да докладват директно на главния изпълнителен директор Виторио Колао. Компанията все повече разчита на повишеното търсене на мобилни данни в Африка и на новите клиенти в Индия, с което компенсира по-слабите европейски пазари, като Италия и Испания.

През тримесечието общите приходи са нараснали с 3,3% до 10,1 млрд. лири. Приходите от услуги в Обединеното кралство са се повишили с 0,2%, а общо в Европа – с 1,5% до 5,97 млрд. лири. Поделенията в Африка, Близкия изток и Азия са вдигнали приходите си с 6,1% до 2,99 млрд. лири, като са спечелили нови 4,3 млн. клиенти.

Vodafone подновява разходите си за изграждане на мрежи и се придвижва все повече към кабелни и телевизионни услуги, както към и услуги за домашен телефон. Компанията придоби Kabel Deutschland Holding AG, германски кабелен бизнес, и испанската Grupo Corporativo Ono през миналата година. Включването на тези бизнеси помогна за повишаването на нивата на растеж на компанията, заяви Vodafone.

Приходите от услуги в Германия, най-голямото поделение на Vodafone от гледна точка на продажбите, са спаднали с 1,2%. Ако към тях не се включва придобиването на Kabel Deutschland обаче, понижението на приходите е от 3,5%. Дивизията изпитва затруднения със слабото представяне на мрежата, заради което много клиенти смениха оператора си. Главният изпълнителен директор за Германия Йенс Шулте-Бокум подаде оставката си през май и през октомври ще бъде заменен от Ханес Аметсрайтер, който преди ръководеше Telekom Austria AG.

Следващата цел за консолидация на Vodafone може да бъде Liberty Global Plc. През юни Vodafone заяви, че води преговори с кабелната империя на милиардера Джон Малоун за размяна на активи. Самият Малоун поясни, че Vodafone би „паснала чудесно“ на компанията му, сравнявайки я с „голям банан в буркан“ - изкушаващ, но потенциално труден за изваждане.

Няма промяна в статута на разговорите с Liberty Global във връзка с размяната на активи, заяви Колао по време на конферетния разговор с анализаторите.

Акциите на Vodafone поскъпнаха с 4,2% през тази година. Последно те се търгуваха на цена от 231,95 пенса в Лондон, което дава на концерна пазарна капитализация от 61,5 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още