IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите министри на държавите от ЕС подкрепиха края на роуминга

За така наречения "постоянен роуминг" обаче ще продължат да се натрупват допълнителни разходи

18:13 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отговарящите за конкуренцията и индустрията министри на страните от Европейския съюз „подписаха смъртната присъда“ на допълнителните такси за сърфиране в интернет и телефониране в чужбина.

Министрите потвърдиха принципното решение на Европейския парламент от юли. Според него таксите за роуминг трябва да изчезнат в по-голямата си част най-късно до 15 юни 2017 г.

Редица мобилни оператори вече представиха ниски такси за неограничен роуминг. Във Великобритания например Vodafone предоставя такава услуга за 4 лири, а O2 – за 1,99 лири за неограничено ползване на ден. И тези такси обаче ще отпаднат през 2017 г. 

Потребителите все пак няма да бъдат напълно пощадени от допълнителните такси. За така наречения "постоянен роуминг" в действителност ще продължат да се натрупват допълнителни разходи.

В някои случаи обаче клиенти биха могли да купуват SIM карта за мобилни телефони в по-евтината страна в чужбина -  според експерти преди всичко от страните от Източна Европа и северните държави, но да я използват в родината си. За да се предотвратят злоупотреби, операторите ще имат право при достигане на определен лимит от обаждания, SMS-и или данни да изискват допълнителни такси. Те обаче ще са значително под сегашните горни граници, като европейската комисия трябва да поясни детайлите до средата на декември 2016 г.

Преди новите правила да влязат окончателно в сила, те трябва да бъдат приети окончателно и от Европейския парламент. Икономическата комисия може да гласува правилата в средата на октомври, а парламентът – в края на месеца. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още