Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

М. Заяков: Инвестицията на „Булсатком“ в сателита ще се изплати за 10 години

Проектът има значение за усвояване на българската позиция в Космоса, за да може да бъде запазена, твърди мениджърът

гледано: 8660   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
9 гласа

Българският телекомуникационен оператор „Булсатком“ ще изплати инвестицията си в собствен салети в размер на около 235 млн. долара, която бе осигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон и Citibank, Raiffeisenbank и KBC, за около 10 години.

Това заяви в технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Максим Заяков, съосновател и главен изпълнителен директор на „Булсатком“ и BulgariaSat.

“Поради много големия обем на вложението тази инвестиция е много дългосрочна и при нормално стечение на обстоятелствата хоризонтът на изплащането е около 10 години”, каза той.

По думите му животът на подобни спътници от най-ново поколение е между 15 и 20 години. Той се разчита и тества за дори над 23 години.

„Всичко зависи от гарантирания живот на електрониката, но в условията на Космоса най-големият враг е радиацията, а другото, което определя живота на спътника, е горивото на борда, което трябва да е достатъчно, за да гарантира маневри в определени граници. Благодарение на най-новата версия на ракетата на SpaceX и нейната мощност спътникът ще бъде изстрелян в геостационарна орбита през т. нар. суперсинхронна орбита, която представлява метод за спестяване на гориво на борда на сателита за повече години. Благодарение на това ние ще имаме гориво не за номиналните 15 години, а за 20 при нормално стечение на обстоятелствата“, каза още мениджърът на компанията. 

Още по темата

Новият сателит ще подпомогне развитието и на друга част от бизнеса на българската компания – този, свързан с мобилната мрежа. На някои отдалечени места, където няма възможност за покритие да се използва сигнал от клетка, това може да се направи именно с помощта на геостационарни телекомуникационни сателити.

С изстрелването на BulgariaSat 1 компанията навлиза и на нов пазар – този на операторите на сателити, и вече от „наемател“ става „наемодател“.

„Сателитът ни дава възможност да имаме регионално присъствие, което е ново за нас и е възможност за икономическо развитие. Стремежът е да предложим услуги на този нов пазар основно в нашия регион, но и в Централна и Източна Европа и Близкия Изток. Имаме интерес от потенциални клиенти и партньори, който се засилва с наближаване на старта на изстрелване“.

От геополитическа гледна точка проектът е важен за цялата страна.

„Ако не броим Русия и Беларус, в Централна и Източна Европа България ще е единствената страна, която ще има собствен геостационарен комуникационен сателит. Значението за страната е голямо, защото то носи със себе си геостациониране. Нашите партньори от НАТО Гърция и Турция имат собствени системи, въпреки че гръцката бе продадена на ArabSat. Това има значение за усвояване на българската позиция в Космоса, за да може да бъде запазена и отстоявана“, поясни още мениджърът. 

Американският технологичен концерн SpaceX на предприемача милиардер Илон Мъск обяви 17 юни за дата за изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит – BulgariaSat-1. При промяна на метеорологичните условия прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Комуникационните кампании на А1 спечелиха 6 отличия на PR Приз 2022