Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Шведски съд попари надеждите на Huawei да се завърне в Швеция

Компанията твърди, че обмисля възможностите си

Шведски съд попари надеждите на Huawei да се завърне в Швеция

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Шведски съд потвърди забраната срещу Huawei да продава 5G оборудване в страната, с което попари надеждите на китайската компания за завръщане в Европа. Ходът обаче увеличава шанса от ответни мерки от страна на Китай срещу конкурента на компанията – Ericsson, предава Ройтерс.

През октомври шведският телекомуникационен регулатор PTS неочаквано забрани на Huawei да доставя 5G оборудване на шведските мобилни оператори поради опасения за сигурността, повдигнати от шведската служба за сигурност SAPO. Това решение беше оспорено в съда от китайската компания.

“Сигурността на Швеция е от голямо значение и административният съд взе предвид, че само въоръжените сили и полицията имат цялостна картина по отношение на ситуацията със сигурността и заплахата за Швеция“, гласи изявлението на съда.

Huawei заяви, че обмисля възможностите си.

Още по темата

„Не е неочаквано, предвид факта, че съдът също така прави своите заключения въз основа на предположенията, направени от SAPO”, коментира Кенет Фредриксен, изпълнителен вицепрезидент на Huawei за Централна, Източна Европа и Скандинавския регион. „Ще продължим да се борим за правото си да бъдем на (шведския) пазар“.

Европейските правителства затягат контрола си над китайските компании, изграждащи 5G мрежи, след дипломатическия натиск от Вашингтон. САЩ обвиняват Huawei, че нейното мрежово оборудване може да бъде използвано от Пекин за шпионаж. Компанията многократно отрече да носи някакъв риск за сигурността.

Румъния е последната страна, която ефективно наложи забрана на Китай и Huawei да участват в развитието на 5G мрежите в страната.

По-рано Китай призова Швеция „веднага да поправи грешката си“, а този месец издаде предупреждение, че може да предприеме ответни действия срещу Ericsson.

Говорител на Ericsson заяви, че решението на PTS, сега потвърдено от съда, „може да повлияе неблагоприятно на икономическите интереси на Швеция и шведската индустрия, включително на тези на Ericsson.

Последната генерира около 10% от приходите си от Китай. Компанията изрази ясно притесненията си, че забраната за Huawei може да доведе до спад на нейния собствен пазарен дял в Китай.

Представител на SAPO е отказал да коментира въпроса и е насочил журналистите към PTS.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
"Еволинк" става част от DHH Group – доставчика на облачни услуги на Югоизточна Европа