Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

„Теленор България“ продължава да расте, но по-бавно

Приходите, печалбата преди данъци и приходите от потребител се покачват, но с по-бавни темпове

„Теленор България“ продължава да расте, но по-бавно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

И през второто тримесечие на 2019 г. „Теленор България“ запазва тенденцията си за повишение на приходите и печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), която се наблюдаваше и през предходното тримесечие на годината. Въпреки това обаче повечето параметри забавят темпа на нарастване спрямо предишното тримесечие.

Общите приходи за тримесечието достигнаха 180 млн. лева, отбелязвайки ръст от 1,4% спрямо същия период на 2018 г., основно поради по-високия среден приход от потребител (ARPU). Въпреки това обаче налице е забавяне на темпа, защото тримесечие по-рано имаше нарастване с цели 5,4 на сто на годишна база.

Още по темата

През разглеждания период ARPU се повишава с 8% в сравнение с второто тримесечие на 2018 г., достигайки 15,5 лева. Спрямо предишното тримесечие има леко забавяне, защото тогава ръстът бе с 8,4 на сто.

Увеличението на общите приходи, в комбинация с фокуса на компанията върху подобряване на ефективността, доведоха до по-висока EBITDA за тримесечието. Тя възлиза на 82 млн. лева, което е с 1,2% (на съпоставима база) повече спрямо второто тримесечие на 2018 г. Въпреки това обаче е отчетен спад на тримесечна база, защото три месеца по-рано EBITDA възлезе на 89 млн. лева.  

В резултат на продължаващата тенденция на пазара за консолидация на SIM картите броят на клиентите на „Теленор" в България отбеляза лек спад през тримесечието в сравнение със същия период на предходната година, достигайки 3,04 милиона абоната, 20% от които потребители на предплатени услуги.

От 1 август 2018 г. „Теленор България", заедно с „Теленор Унгария" и „Теленор Сърбия и Черна Гора", са част от PPF Group. PPF Group инвестира в множество пазарни области - банкови и финансови услуги, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. PPF Group оперира в Европа, САЩ и Азия. Групата притежава активи на стойност над 45 млрд. евро (към 31 декември 2018 г.). 

Вижте повече технологични новини във видеото!

гледано: 4185   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Битката на Европа с дезинформацията за 5G тепърва предстои