Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Теленор България с пореден ръст на приходи и печалба

Печалбата преди данъци и такси скача с 19% на годишна база

Теленор България с пореден ръст на приходи и печалба

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През първото тримесечие на 2019 г. Теленор България запази тенденцията за ръст на приходите и печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), която се наблюдаваше през предходната година.

Общите приходи за тримесечието достигнаха 179 милиона лева, отбелязвайки ръст от 5,4% спрямо същия период на 2018 г. основно поради по-високия среден приход от потребител (ARPU). През разглеждания период той се повиши с 8,4%, в сравнение с първото тримесечие на 2018 г., достигайки 15,0 лева. Подобна е тенденцията и при останалите два мобилни оператора в България.

Още по темата

Приходите от продажби на устройства също допринесоха за увеличението на общите приходи основно поради фокуса на потребителите върху смартустройства от висок клас.

Ръстът в общите приходи, в комбинация с фокуса на компанията върху подобряване на ефективността, доведоха до по-висока EBITDA за тримесечието. Тя възлиза на 89 милиона лева, което е с 19% (на съпоставима база) повече спрямо първото тримесечие на 2018 г. В резултат на продължаващата тенденция на пазара за консолидация на SIM картите, броят на клиентите на Теленор отбеляза лек спад през тримесечието до 3,04 милиона абоната, 20% от които потребители на предплатени услуги.

Теленор има над 3 млн. активни потребители в България. От 1 август 2018 г. Теленор България, заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна Гора, са част от PPF Group. PPF Group инвестира в множество пазарни области - банкови и финансови, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. PPF Group оперира в Европа, Русия, Азия и Северна Америка. Групата притежава активи на стойност почти 38 млрд. евро. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 3158   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
ЕК одобри придобиването на част от бизнеса на Liberty Global от Vodafone