IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските банки поемат контрола над най-големия телеком в страната

Предишният собственик на Turk Telekom - Otas, обяви несъстоятелност по заем за няколко милиарда долара

15:27 | 23.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Turk Telekom Facebook Page</em></p>

Снимка: Turk Telekom Facebook Page

Някои от водещите турски банки поеха контрол над Turk Telekom – най-голямата телекомуникационна компания в страната, подготвяйки се за вероятна продажба, след като предишният собственик Otas обяви несъстоятелност по заем за няколко милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Akbank ще държи дял от 35,6% от специално дружество, предназначено да поеме контролиращия дял на Otas от 55 процента, Turkiye Garanti Bankasi ще има 22,1% от новото дружество, а Turkiye Is Bankasi – 11,6%, сочат документи. Останалите собственици не се разкриват, макар че почти 30 местни и международни банки сигнализираха по-рано тази година, че ще участват в новосъздаденото дружество.

Кредиторите възнамеряват да продадат контролиращия дял, сочи отделно изявление на Lazard, която е била консултант по създаването на дружеството. Банките по-рано сигнализираха плановете си да поемат контрола, а главният изпълнителен директор на Akbank каза по-рано този месец, че смятат да продадат Turk Telekom на „приемлив инвеститор“, а не да го управляват сами.

Кредиторите първоначално са предоставили на Otas, чието пълно име е Ojer Telekomunikasyon, заем от 4,75 млрд. долара. Банките, сред които са и BNP Paribas и Deutsche Bank, водят преговори от години, след като Otas не успя да плати вноската си по кредита през септември 2016 г.

Сривът на турската лира удари приходите, които Otas получаваше от дивидентите на Turk Telekom, и усложни изплащането на деномирания в долари заем. Компанията бе контролирана от базирана в Дубай фирма, която бе частична собственост на Saudi Telecom.

Други акционери в Turk Telekom включват правителството, което държи 25% и подкрепя плана за новото дружество, както и държавния инвестиционен фонд с дял от 6,7%. Останалите акции се търгуват публично. Raiffeisen Investment също е била консултант по създаването на специалното дружество.

Turk Telekom избра и нов председател – турският заместник-министър на транспорта Омер Фатих Саян, който бе заместник-председател на компанията. Той заменя Мохамед Харири.

Дружеството със специална цел – Levent Yapilandirma Yonetimi – излезе с отделно изявление, в което казва, че основната му цел е да позволи прехвърлянето на дял към експертен инвеститор възможно най-бързо, което е в интерес както на Turk Telekom, така и на страната като цяло, съобщава Anadolu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още