Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Търговия със CFD

Какво трябва да знаем за търговията със CFD?

През последното десетилетие договорите за разлика превзеха световните борси, като вече изместват сделките с акции

Статията е подготвена с подкрепата на ИП Адмирал Маркетс АС Клон България

Воден от желанието да е полезен на начинаещите трейдъри, екипът на Investor.bg стартира поредица от статии, посветени на основен инструмент какъвто са договорите за разлика (Contracts For Differences - CFD).

В рамките на рубриката Търговия със CFD ще се опитаме да обясним какво представляват тези договори и какви са техните предимства спрямо други финансови инструменти.

През последното десетилетие договорите за разлика (CFD) превзеха световната търговия и се превърнаха от институционален продукт в силно желан за търгуване инструмент на пазарите на дребно. Те вече изместват търговията с акции заради гъвкавостта си и рентабилната търговия, която предлагат.

Какво представляват договорите за разлика?

Договорите за разлика са деривативен инструмент, който следи цената на даден финансов актив – акция, облигация, суровина, пазарен индекс или валута. Той позволява да търгуваме с дадените активи, без обаче физически да ги притежаваме, което позволява по-бързо изпълнение на сделки и гъвкаво управление на инвестиционния портфейл.

Какви са предимствата на CFD?

CFD е наистина добър инструмент, които позволява увеличаване на доходността (но и увеличаване на риска) чрез търгуване със заемен капитал. Купувайки акции  по традиционен начин означава, че трябва да платим цялата цена за покупката, докато чрез CFD е възможно да се създаде същата позиция, но с по-малко пари.

Договорите за разлика ви позволяват да търгувате на повечето пазари с марджин между 1% и 10%. Това увеличава ефектите от ценовите движения – с различното ниво на ливъридж, което се използва.

В ситуация, при която търгуваме при съотношение собствен/заемен капитал 1:10 това би означавало, че потенциалните печалби и загуби се увеличават с фактор от 10 (10% марджин). В такъв случай едно покачване от 2% в цените на акциите би имало същия ефект като 20% възвръщаемост по първоначалната инвестиция (без да се пресмятат транзакционните разходи и лихвата по заемния капитал).

Цените на CFD следват неизменно цените на акциите, върху които са издадени. На практика няма разлика между двете. При CFD не се дължи данък върху капиталовата печалба, но се плаща ежедневно лихва при търговията на маржин. Обикновено тя не е в особено голям размер.

Дълги и къси позиции

Договорите за разлика позволяват търговията както с дълги, така и с къси позиции. Ползата от това е, че можете да спечелите при всички движения на пазара. По този начин имате възможността да отбележите печалба и при спад на пазара.

Увеличение на възвращаемостта чрез заемен капитал

Използвайки договори за разлика, всеки трейдър може да спечели големи суми. Например нека вземем акции на Apple. Предположете, че сте купили 50 акции по 500 долара всяка. Ако търгувате по традиционния начин, трябва да платите 25 000 долара. Нека приемем, че успеете да продадете акциите си по 550 долара и излезете на плюс. Това би донесло приход от  от 2 500 долара, или 10% доходност.


Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от