Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валутен пазар

Mam Group Plc залага на облигациите на развиващи се страни

Най-големият публично търгуван хедж фонд преосмисля стратегията си

Mam Group Plc  залага на облигациите на развиващи се страни

Снимка: Ройтерс

Най-големият публично търгуван хедж фонд намира повече стойност в облигациите в местни валути отколкото в техните еквиваленти в световни валути, които вече се търгуват твърде широко, събщава Bloomberg. Правителствените дългове, финансирани на местно ниво, промениха хода си през 2017 г., когато осигуриха повече от двойна възвръщаемост в сравнение с облигациите на развиващите се страни, деноминирани в долари. Дълговите инструменти в местни валути носеха загуби през последните три години, показва индексът Bloomberg Barkleys.

„Има много самодоволство около облигациите в световни валути“, споделя Лиса Чуа, портфолио мениджър за развиващите се пазари в Man GLG, клон на Man Group, базиран в Лондон. „Вярваме, че в средносрочен план местните валути имат стойност. Смятаме, че по-голямата част от риска, породен от избирането на Доналд Тръмп за президент на СЪЩ, е бил добавен към цената в средносрочен план.“

Хедж фондът се присъединява към бичите настроения на BNP Paribas Imvestment Partners и частното поделение на JPMorgan Chase & Co. по отношение на кредитите в местна валута. Инвеститорите са напомпали 4,5 млрд. долара в местен дълг тази година, показват данни на EPRF Global data, след като не зачитат толкова заплахата от по-строгите политики и протекционистката риторика на Тръмп. Фондовете отвъд океана са увеличили бързо позициите си в Бразилия и Русия през последните шест месеца на фона на последователни ръстове в Индонезия според проучване на Goldman Sachs Group Inc.

Според анализатори за развиващите се пазари повече от половината валути, следени от Bloomberg, ще реализират ръстове до края на годината, а BNP Paribas Imvestment Partners също предвижда поевтинаване на долара спрямо валутите на развиващите се страни през 2017 г. ФЕД увеличи основната лихва с четвърт процентен пункт през миналата седмица, без да увеличава прогнозите за бъдещи увеличения.

"По-високата лихва вече се е отразила на цената, което значи, че доларът няма повече преимущества, а валутите на развиващите се пазари са много евтини", каза Жан-Чарлс Самбот, заместник-директор на подолението по фиксирания доход на развиващите се пазари в BNP Paribas Imvestment Partners. “Оптимизмът около долара през последните няколко години е тенденция, която може би е приключила в края на 2016г.”. 

Още по темата

В Азия BNP Paribas Imvestment Partners предпочита индонезийски и индийски местни държавни облигации, както и някои местни облигации на банки и квази държавни облигации, както в Русия. Самбот също предвижда, че бразилският реал и аржентинското песо ще поскъпнат още повече и ще привлекат инвестиции на техните пазари в дългосрочен план.

„Облигациите на развиващите се страни са разпродавани от много години и инвеститорите имат слаби позиции по тях.“, каза Бен Сай, главен управител на поделението по фиксирания доход, валути и основни стоки в частното банкиране на JPMorgan за Азия. „Сигурен съм, че някои фондове ще се обърнат към местните валути, тъй като те са от по-свободните активи на пазара и възвръщаемостта все още е прилична“.

По статията работиха: Цветелина Каменова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от