IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отново обвини Русия в кибератаки

Брюксел ще разгледа възможността за налагане на допълнителни санкции срещу Москва

18:58 | 24.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Малко преди изборите в Германия Европейският съюз (ЕС) обвинява Русия в целеви кибератаки и възнамерява да разгледа допълнителни санкции срещу Москва. Злонамерените действия са били насочени срещу множество депутати, държавни служители, политици и представители на пресата и гражданското общество в ЕС, се казва в изявление, публикувано в петък от 27-те държави членки. Нападателите са придобили достъп до компютърни системи и лични акаунти и можели да откраднат данни. Целта на дейностите е да се увредят демократичните институции и процеси, твърди Брюксел.

Заради кампанията, наречена Ghostwriter, федералното правителство вече беше повдигнало сериозни обвинения срещу правителството в Москва в началото на месеца. Говорител на Федералното министерство на външните работи заяви тогава, че федералното правителство има „надеждни познания, въз основа на които дейностите по Ghostwriter могат да са възложени на кибер участници в руската държава и по-специално на руската военна разузнавателна служба ГРУ“. Малко по-късно Федералната прокуратура започна разследване по подозрение за дейности на агенти на тайните служби.

Федералното правителство посочи като специфичен пример за дейностите изпращането на така наречените фишинг имейли. Те са били използвани за опит за получаване на лични данни за регистрация, по-специално от членовете на Бундестага и Ландтага, за да може да се извърши кражба на самоличност.

„Тези атаки могат да служат като подготвителни мерки за операции за въздействие, като кампании за дезинформация във връзка с федералните избори“, каза тогава външното министерство. Федералното правителство разглежда процедурата „като заплаха за сигурността на Федерална република Германия и за демократичния процес на вземане на решения“. 

От Кремъл многократно са отричали подобни обвинения за намеса в изборите процеси и на други страни – от президентския вот в САЩ през 2016 г. до референдума за Brexit и други гласувания в Канада и Европа.

Моментът за намеса у германския политически живот не би могъл да бъде по-деликатен. На фона на предстоящото оттегляне на канцлера Ангела Меркел резултатите от вота са напълно непредсказуеми – за момента с малка преднина е лидерът на социалдемократите и настоящ финансов министър Олаф Шолц.

Предпочитана цел за руските агенти досега е Зелената партия при управлението на Аналена Бербокр която според Кремъл представлява най-непосредствена заплаха за руските интереси, коментираха по-рано през годината държавни представители. И макар шансовете на Бербок да оглави правителство намаляха значително от пролетта насам, то атаките не намаляват.

Но вместо да се целят в даден резултат – например социалдемократите да спечелят, тъй като те потенциално биха били по-благосклонни към Русия, атаките се фокусират в подкопаването на общественото доверие в институциите, коментират двама запознати

В опит да подсили позициите си държавната прокуратура в Германия започна разследване на вълната кибератаки, давайки на властите и правно преимущество за преследване на злосторниците.

Германската контраразузнавателна агенция – Федерална служба за защита на конституцията, издаде предупреждение в края на август, че частни акаунти на T-Online в Бундестага са били атакувани, показват вътрешни документи, видени от Bloomberg. Тогава агенцията издаде и протокол за защита на членовете на парламента.

Кибератаките в Германия са само върха на айсберга от дезинформация, чийто произход трудно би могъл да бъде проследен и свързан само с руското влияние. Общото между различните атаки е това, че те прокарват определени виждания предимно през широко използвани социални мрежи като Facebook или Telegram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мхм , руския газ май много е важен за Германия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Червей, пак ли си на барикадата в защита на пyтeтo? По-добре отиди на разходка, панелен гном, то е ясно, че до фитнеса никога няма да стигнеш, ама поне някакво движение да има, че приличаш на плyжек. Германците неслучайно го казват и не се притеснявай за тях, руския газ е едва 20% от ползвания от тях, няма да останат на тъмно, комплексарче дребно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
ЕС отново обвини Русия в кибератаки > Бойче, а у Малобритания обвиниха Путин за празните си рафтове в магазините. Так держать! - е казъл навремето товарищ Сталин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Да се заканваш на базата на някакви измислени "доказателства" на някой, който със врътването на един кран, може да те върне обратно в каменната ера... направо нз как да го определя това. Явно самозабравилите се евр0гEйски политици са забравили, че няма cвиня безсмъртна. Дано народите на Европа се събудят и им го напомнят най-после. АНАЛена и кликата и не са толкова опасни именно защото са прекалено крайни. Ако оставят Германия на тъмно и студено - няма да имат време дори да избягат от линчът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още