IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кой контролира онлайн пазара за пътнически резервации?

Глобалните приходи от онлайн резервации за пътувания възлизат на близо 179 млрд. долара през 2016 г.

15:22 | 19.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Коледните и новогодишните празници наближават и мнозина навсякъде по света обмислят пътувания в последната минута, за да избягат от стресовите празненства и да прекарат дните на някое топло и спокойно място, коментира Statista. А и тези дни не е нужно нищо повече от интернет браузър и кредитна карта, за да намериш и наемеш какво ли не – от хижа в Алпите до петзвезден курорт на Малдивите.

Според доклада Digital Market Outlook на Statista онлайн пазарът за резервации за пътувания е наистина огромен. Обемът на световния пазар за онлайн хотелски резервации се оценява на над 100 млрд. долара тази година, а пакетните туристически ваканции и ваканционните квартири, като предлаганите в Airbnb, добавят годишни приходи за още 75 млрд. долара.

Глобалните приходи от онлайн резервациите за пътувания възлизат на 178,8 млрд. долара през 2016 г., пък сочи докладът eTravel: Online Travel Booking на изданието. По-голямата част от тях се генерират от хотели, като делът е около 60%. Средните приходи на потребител обаче са най-високи в сегмента с пакетните почивки.

Сравнявайки данните на глобално ниво, се забелязва, че по-голямата част от приходите се генерират в Европа – 62,4 млрд. долара за 2016 г. Европа е следвана от САЩ, където приходите са малко по-слаби – 61,4 млрд. долара за 2016 г. Приходите в Китай са най-малки в това отношение – само 20,3 млрд. долара през 2016 г. В Европа Обединеното кралство е водещо с приходи от 17,5 млрд. долара за 2016 г.

Основните двигатели на пазара за резервации за пътувания са интернет, смартфоните и социалните медии.

Смартфоните позволяват незабавен достъп до приложения за резервации. Тъй като интернет покритието и разпространението на смартфони вече е много високо в САЩ, а и заради доста развития онлайн пазар за пътувания, очаква се САЩ да отбележи най-ниския растеж с годишен темп от 6,2%, което ще доведе до общ пазарен обем от 83,1 млрд. долара през 2021 г.

Европа ще постигне малко по-добри резултати със среден годишен темп на растеж от 8,7%, което ще донесе приходи от 94,9 млрд. долара през 2021 г. Именно поради това Старият континент допълнително ще увеличи преднината си пред САЩ.

Най-бързо разрастващият се регион е Китай с темп от 16,5%, което ще увеличи пазарния обем до 43,7 млрд. долара през 2021 г. Този бърз растеж се дължи на продължаващия ръст на навлизането на интернет в Китай и увеличаващата се покупателна сила, особено в градските райони.

Infographic: Who Rules the Online Travel Market? | Statista

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
IQ96
преди 7 години
Заглавието "кърти".... Пак ВЪПРОС за "кой", ама не ми стана ясно като за най-голям дял ли, като най- владееща компания пазара или за кой по-дяволите иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още