IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са атакували 20 млн. акаунта в един от сайтовете на Alibaba

Нарушителите вече са заловени от полицията

10:59 | 05.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хакери в Китай са се опитали да получат достъп до над 20 млн. активни акаунта в сайта за онлайн пазаруване Taobao на Alibaba Group Holding, като са използвали собствената облачна услуга на Alibaba, твърдят местни медии, позовавайки се на информация, публикувана на страницата на интернет регулатора на народната република.

Анализатори твърдят, че данните на изданието The Paper са довели до спад в цената акциите на Alibaba, която е листната в САЩ. Късно в сряда те са изтрили 3,7% от стойността си, предава Ройтерс.

Говорителят на Alibaba заяви, че компанията е засякла атаката още “на първа инстанция”, напомняйки на потребителите да сменят паролите си. Освен това фирмата е работила с полицията по разследването на случая.

Китайските компании се борят с рязкото покачване на броя на кибератаките, а експертите по киберсигурността твърдят, че фирмите трябва да извървят дълъг път преди да си осигурят защита, като тази, която имат американските им колеги.

При последния случай хакери са получили достъп до база от данни, съдържаща 99 млн. потребителски имена и пароли от редица уебсайтове, посочват от Министерството на обществената сигурност.

От всичките 99 млн. потребителски имена в системата на Alibaba, те са открили 20,59 млн., които са използвани за акаунтите в Taobao. Пробивът е бил извършен в средата на октомври, но действията на хакерите са установени през ноември, а Alibaba е докладвала веднага на полицията за случая. Хакерите вече са заловени, посочват от министерството.

Системите на Alibaba са установили и блокирали по-голямата част от опитите за влизане в акаунтите. Хакерите са използвали профилите, за да правят фалшиви поръчки в Taobao - практика, която се използва за повишаване на класирането на продавачите в платформата. Освен това хакерите са продали част от акаунтите, които да се ползват за измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още