IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандски регулатор заплашва Google с 15 млн. евро глоба

Според холандската агенция компанията е нарушила местните закони, свързани със защитата на личните данни

16:58 | 16.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Холандски регулатор заплашва Google с 15 млн. евро глоба

Google е заплашена от глоба в размер на 15 млн. евро, ако не се справя по-добре със защитата на личните данни на холандските граждани, пише BBC.

Заплахата е отправена от Холандската агенция за защита на данните (DPA), която твърди, че интернет компанията е нарушила местните закони, уреждащи какво може да се прави с потребителската информация.

До края на февруари 2015 г. Google трябва да промени начина, по който управлява въпросните данни. От своя страна компанията заяви, че е „разочарована“ от изявлението на холандския регулатор.

"Това се случва от 2012 г. Насам и ние се надяваме, че нашето търпение няма да бъде подлагано повече на изпитания“, коментира председателят на DPA Якоб Констам.

Конфликтът е породен от начина, по който Google управлява данните за това какво правят хората онлайн, за да могат да поставят реклами, съобразени с предпочитанията им.

Информацията за ключовите думи в заявките за търсенето, имейлите, бисквитките, данните за местоположението и навиците на зрителите са използвани от Google за създаването профил на всеки един от милионите ѝ потребители.

Холандските закони посочват, че компанията трябва да уведоми хората, че събира данните от тяхната интернет активност и да получи разрешение от тях за това, преди да започне да анализира тази информация, посочва Констам.

Представител на Google заяви, че компанията наскоро е отправила няколко предложения за бъдещи промени пред Европейската група на регулаторите на поверителността на данните. По думите му фирмата очаква с нетърпение нейния отговор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още