Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Израелски софтуер е ползван за шпиониране на журналисти и активисти по света

Шпионският софтуер Pegasus позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона

Израелски софтуер е ползван за шпиониране на журналисти и активисти по света

Офисът на NSO Group. Снимка: Bloomberg LP 

Правозащитници, журналисти и опозиционери по целия свят са били шпионирани със софтуер, създаден от израелска компания. Това става ясно от публикувано през уикенда медийно разследване, предаде Ройтерс.

Шпионският софтуер Pegasus позволява на ползвателя му да се сдобие със съобщения, снимки, контакти и да подслушва разговори на собственика на смартфона, в който е вкаран. Компанията създател на софтуера NSO Group често е обвинявана, че налива вода в мелницата на авторитарни режими. Тя обаче твърди, че програмата й служи само за сдобиване с информация за криминални и терористични групировки.

Организациите Forbidden Stories и Amnesty International са се сдобили със списък с 50 000 телефонни номера, които клиенти на NSO Group са подбрали да бъдат следени. Там фигурират имената на поне 180 журналисти, 600 политици, 85 правозащитници и 65 собственици на предприятия.

Още по темата

Сред тях е мексиканският журналист Сесилио Бирто, убит няколко седмици след появата на името му в този документ от 2016 година. Там са и имената на две жени, близки със саудитския журналист Джамал Kашоги, убит през 2018 година. Кореспонденти на няколко големи медии, сред които CNN, Wall Street, телевизия France 24, в. Pais и агенция AFP, също фигурират в този списък. Сред водещите германски медии засегнати са Süddeutsche Zeitung, NRD, WDR и Zeit. 

И преди това NSO беше обвинявана, че използва софтуера, за да помогне на тоталитарните правителства да шпионират журналисти и дисиденти. Facebook съди NSO в САЩ през 2019 г. Твърдението в делото бе, че NSO се опитва да получи достъп до стотици смартфони чрез дупка за сигурността в WhatsApp, която беше затворена по-късно. Сред целевите лица са били журналисти, адвокати, дисиденти, правозащитници, дипломати и държавни служители.

NSO също беше обвинена, че е изиграла роля в убийството на саудитския дисидент Джамал Кашоги. Според Washington Post два от смартфоните, на които ИТ експертите на Amnesty International са открили следи от нападения на Pegasus, принадлежат на жени, близки до Кашоги.

Израелската компания заяви в неделя, че става дума за „неверни твърдения и подвеждащи твърдения“. Източниците на Forbidden Stories им били предоставили информация, която нямала фактическа основа. „Твърденията са толкова скандални и далеч от реалността, че NSO обмисля да заведе иск за клевета“.

NSO твърди, че нейната технология "по никакъв начин не е свързана с отвратителното убийство на Джамал Кашоги". Технологията ѝ се „продава само на правоприлагащи агенции и тайни служби на одитирани правителства с единствената цел да спасява животи чрез предотвратяване на престъпления и терористични актове“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Свързани с Китай хакери са компрометирали телекоми от Югоизточна Азия