Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Китай ще се бори срещу борсите за продажба на игрови акаунти

В някои платформи за онлайн търговия има бизнеси за отдаване под наем и продажби на акаунти, като така се заобикаля лимита за игра от 3 часа

Китай ще се бори срещу борсите за продажба на игрови акаунти

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските държавни медии заявиха, че вратичките, които позволяват на непълнолетните да заобикалят новите правила, насочени към ограничаване на времето за игра до три часа седмично, трябва да бъдат премахнати, за да се "предотврати пристрастяването", предава Ройтерс.

Още по темата

Китай въведе нови правила през август, ограничавайки времето, което младежите на възраст под 18 години могат да отделят за видеоигри, до три часа седмично – мярка, която според властите е необходима за борба с пристрастяването към игрите. Освен това правилата ограничават лицата под 18 години да играят по един час на ден – между 20 и 21 ч. – само в петък, събота и неделя Освен това могат да играят един час в същия диапазон по време на официални празници. Това обаче накара младите китайски геймъри да изразяват възмущение от правилата. 

„На някои платформи за онлайн търговия има бизнеси за отдаване под наем и продажби на акаунти и така потребителите могат да заобиколят надзора, като наемат и купуват акаунти и играят онлайн игри без ограничения. Това означава, че все още има вратички за тийнейджърите да влизат в онлайн игри – нещо, на което трябва да се отдели внимание", се казва в коментар в официалния вестник на комунистическата партия.

В коментара се казва също, че някои платформи за търговия с игри са заявили, че са предприети строги мерки за забрана на непълнолетните да купуват, продават и дават под наем акаунти. Компаниите за игри трябва „активно да изпълняват социални отговорности“, „да отговарят за здравословния растеж на следващото поколение“ и „да насърчават здравословното развитие на индустрията“.

Семействата и училищата също така се призовават да създадат благоприятна среда „за здравословен растеж на непълнолетните", пише в коментара. Това се отнасяло особено за родителите, тъй като някои непълнолетни използват самоличността им, за да се регистрират за игрален акаунт, което прави ограничаването на времето за игра неефективно.

Властите в Китай, най-големият пазар на видеоигри в света, от години се притесняват за пристрастяването към игрите и интернет сред младите хора, като създават клиники, които комбинират терапия и военни учения за младежи, които имат  така наречените „игрови разстройства“.

А съгласно правила от 2019 г. Китай ограничи времето за игра на децата под 18 години до 1,5 часа на ден и до три часа по празници.

Новата регулация бързо се превърна в най-обсъжданата тема в социалната мрежа Weibo – китайският отговор на Twitter. Някои потребители изразиха подкрепа за мерките, докато други твърдят, че са изненадани от това колко драстични са правилата. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Dr. Vatnikov до: pioner
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
"НякоЙ държави"? Неграмотен, но коментира. И разбира се - кремло/китайцофил.
1
 
3
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Някой държави поне държат на бъдещето

Още от Web
Исландия и Естония са държавите с най-голяма свобода в интернет