Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Макрон: Технологичните концерни трябва да бъдат по-прозрачни

Изкуственият интелект може „тотално да убие демокрацията", ако бъде оставен без контрол, твърди френският президент

Макрон: Технологичните концерни трябва да бъдат по-прозрачни

Снимка: Архив Ройтерс

Интернет компаниите трябва да са по-прозрачни относно технологията, която управлява техните мрежи, особено на фона на появата на системи, подхранвани от изкуствен интелект. Това мнение изказа френският президент Еманюел Макрон.

"Ще увеличим колективния натиск, за да направим тези алгоритми прозрачни", заяви Макрон в интервю за Wired.

„Сигурен съм, че много стартъпи, лаборатории или инициативи, които ще се появят в бъдеще, ще достигнат до своите клиенти и ще кажат: “Аз ви позволявам да разберете по-добре алгоритъма, който използваме, и пристрастието или липсата на пристрастие", каза Макрон. „Сигурен съм, че това е една от предстоящите вълни в сферата на изкуствения интелект. Мисля, че това ще увеличи натиска върху частните играчи".

Още по темата

Убеждаването на европейците да споделят повече данни, както и принуждаването на технологичния сектор да бъде по-открит за това как се използват тези данни, е от ключово значение за стратегията на Макрон да развива изкуствения интелект в Европа, за да настигне тя САЩ и Китай. Въз основа на предложенията на математика Седрик Вилани в последните дни на март Макрон разкри френската пътна карта за изкуствения интелект, подчертавайки значението на обмена на данни, дори на фона на стриктно защитаваната култура на личен живот в Европа.

Франция има за цел да развие екосистема за изкуствен интелект около мобилността, отбраната, здравеопазването и финтех индустрията, каза Макрон. Той пояснява пред Wired, че ще се противопостави на трансформирането на смъртоносните оръжия в автономни обекти, които няма да изискват намесата на човека.

Изкуственият интелект може „тотално да убие демокрацията", ако бъде оставен без контрол, заяви още президентът на Франция. Това нямало да го спре да насърчава използването на дигитални алгоритми, които биха направили публичния и частния сектори по-ефективни. Вместо това технологията трябва да бъде обект на дебати и контрол, за да бъде осигурено доверието на обществото, заяви Макрон.

„Ролята ми е не да блокирам промяната, а да успея да преобразовам хората, за да могат те да се възползват от възможностите на новия свят", заяви той. Изкуственият интелект може да революционизира ключови индустрии, като енергетиката, отбраната, транспорта, финансите и медицината, посочва още Макрон. По думите му обаче хората може и да отхвърлят тези иновации, ако им нямат доверие. Макрон гарантира, че всички алгоритми за изкуствен интелект, които неговото правителство създава, ще бъдат открити за дебати, за да се намали заплахата за демокрацията. Същото ниво на прозрачност ще бъде приложено и за алгоритми, разработени от компании, които получават финансови средства от френските власти.

Париж става все по-предпочитано място като европейски център за изследване на изкуствения интелект, след като Google на Alphabet Inc. и Facebook Inc. обещаха по-рано през тази година да наемат повече персонал и да инвестират в лаборатории.

Изкуственият интелект е само една от няколкото битки, с които Макрон се опитва да позиционира Франция на изходна позиция, за да навакса изоставането в областта на технологиите. Натискът за регулаторни промени в Европа е друг фактор, който оказва влияние върху всичко - от използването на данни до пускането на автономни автомобили по обществени пътища и как и къде интернет дружествата плащат данъци.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Защо германоезичната Wikipedia затваря за един ден