Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Метавселената – част от ежедневието ни, дори без да го усетим

Успешните компании ще бъдат тези, които пренесат популярността си от виртуалния свят към физическия, казва Венцислав Луканов

Метавселената – част от ежедневието ни, дори без да го усетим

Снимка: Martin Sanchez on Unsplash

Макар и зародили се още от 50-те години като понятия, пространствената визуализация, виртуалната вселена, добавената реалност сега са по-близо от всякога до човешкото ежедневие, защото вече разполагаме със смартфони, които са достатъчно мощни и умни, така че това нещо да бъде действителност. Това мнение изказа Венцислав Луканов, основател на VRtual Space в предаването UpDate.

„Много хора не си дават сметка, че имат в джоба си устройство, което е съвместимо с метавселената”, каза той. 

„Метавселената ни заобикаля отвсякъде, става част от нашето ежедневие дори без да го усетим. Няма как да се тръгне в различна посока от нея“, посочи Луканов.

Още по темата


По думите му метавселената е повече от алгоритъм за визуализация. Добавената реалност помага на онлайн търговията, да може един клиент да разгледа един продукт от всички посоки, да го позиционира в непосредственото си обкръжение. Това информирано решение помага да има по-малко върната стока например. Виртуалната реалност прескача всякакви граници за международни проекти и това според Луканов се вижда добре и в културното наследство.

„Може да се покажат сгради или разкопки на сгради и те да бъдат донадградени до това, което са били някога. В образователния сектор, защото ангажираността на повече от едно сетиво помага на учениците да запомнят повече.
Очаквам някои марки и брандове да предоставят безплатни NFT носители за всеки купил физическа стока, така че да стимулират човек, закупил техен физически продукт, да може да го  покаже и в метавселената. И така да продават едновременно и на физическия, и на дигиталния пазар“, каза Луканов.

„В метавселената намират приложение големи брандове. Успешните компании ще бъдат тези, които съумяват да пренесат популярността си от виртуалния свят към физическия”.

Основателят на VRtual Space каза, че компанията му е създала учебно помагало за студентите по  медицина - Атлас на хистологичните проби.

„Има интерес към този проект и има съвременно мислещи преподаватели, които са готови да дадат на учениците си най – доброто, което пазарът може да предложи".

Компанията на Луканов създава софтуерни решения за самата визуализация и е ориентирана към уеб страници и уеб базирани решения, тъй като са най- бързи за приложение и най- широко съвместими с устройства. Виртуалната реалност помага при лекуването на различни фобии – страх от високо, от затворени пространства, дори страх от паяци. Има доказателства, че с различни степени на взаимодействие с виртуално съдържание тези неща в човешката психика може да бъдат облекчени или дори излекувани, поясни още гостът. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването UpDate може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
дядя Вова до: ing5rov
преди 3 месеца
0
 
3
 
1
преди 3 месеца
мета вселената е голема работа ... може да вкара у празна тикква всякакви "научни" знания ...

Още от Web
Spotify превежда и адаптира все повече подкасти на различни езици