Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

Общините ще получат ваучери за безплатен интернет в началото на 2018 г.

За първи път Европа пряко помага на общините, заяви Мария Габриел

гледано: 2776   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Общините ще получат първите ваучери за WiFi, субсидирани от бюджета на ЕС, в началото на 2018 година, заяви в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria On Air еврокомисарят Мария Габриел.

Тя припомни, че ЕК дава 120 млн евро за безжичен интернет в европейските общини. 

Още по темата
"За първи път Европа пряко помага на общините" обясни българският еврокомисар. В разговор с Милена Милотинова тя разясни плана.

Между 6000 и 8000 общини в цяла Европа ще получат ваучери за за 120 млн. евро за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места по тяхна преценка - библиотеката, читалището, болницата или парка.

„Предстои до края на годината да бъде готов формулярът. Дала съм много ясна индикация на моя екип, че искам опростен формуляр, така че и кметът в малката община да се справи с него без консултанти и посредници. Другото важно нещо, което трябва да знаят нашите кметове, е, че принципът ще е първи дошъл - първи обслужен. Затова призовавам българските кметове да са активни, да следят отблизо кога ще стартират формулярът и интернет-порталът, на който директно могат да кандидатстват“, препоръча тя.

Надявам се българските общини да бъдат сред първите кандидатствали, което им дава право да бъдат и сред първите получили ваучери, допълни комисарят по дигитализацията Мария Габриел.

По статията работи: автор Екип на Bulgaria On Air

Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

0
 
0
 
2
pantaleev до: bvg
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Мдам има нещо такова, но такава е системата. Падат се по едни 15-20 000 евро на община за по някой WiFi рутер.

То не само това ами и че те докато го осъществят този проект, сигурно вече никой няма да ползва WiFi. При тези цени и покритие, което предлагат мобилните оператори аз не виждам въобще някаква перспектива на тази идея.

Да не би някой да тръгне с лаптоп-а си в общината да ползва WiFi-то или какво ? Или ще се върже с телефона си към WiFi в общината, за да си пести мобилния интернет ... и какво ... да гледа клипчета на youtube-to ли ... Пълна безмислица...
1
 
0
 
1
bvg
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
не спират да хранят крадците

Още от Web
Alibaba инвестира още 2 млрд. долара в компанията за онлайн търговия Lazada