IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските власти разследват Google заради доминантна роля в Android?

Разследването е в начален етап и може да приключи без дело срещу компанията, съобщи Bloomberg

13:25 | 25.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските власти разследват Google заради доминантна роля в Android?

Американският технологичен концерн Google Inc. отново е обект на антритръстово разследване, след като официалните власти в САЩ разследват дали технологичният гигант не затруднява достъпа на конкурентите си до мобилната операционна система Android, предава Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с темата.

Федералната комисия по търговия (FTC) в САЩ е постигнала споразумение с Министерството на правосъдието да оглави проучването на бизнеса на Google с Android, казват източниците. Служители на FTC са се срещнали с представители на технологичната компания, които са признали, че Google дава приоритет на собствените си услуги в платформата Android, като същевременно ограничава другите компании, добавят източниците, които са поискали да останат анонимни, защото темата е поверителна. 

Разследването е в начален етап и може да приключи без дело срещу компанията. Независимо от това, то показва как FTC отново обръща вниманието си към една от най-големите компании в Америка, две години след като затвори отделно разследване за бизнеса с интернет търсачката Google. В началото на 2013 г. членовете на FTC гласуваха единодушно за прекратяване на разследването, след като Google се съгласи доброволно да направи някои промени в своите практики. Практиката при разследванията на ведомството кара представителите на някои технологични компании да са скептични по отношение на готовността на агенцията да заведе дело, поясняват анализатори пред Bloomberg.

Последните действия на FTC се случват, след като антитръстовите органи на Европа обвиниха базираната в Маунтин Вю, Калифорния, Google, че има господстващо положение при интернет търсенето. Европейският съюз започна собствено разследване и на платформата Android след жалби, включително и от група, представляваща Microsoft Corp., Expedia Inc. и Nokia Oyj. Не е ясно до каква степен антитръстовите следователи от ЕС и САЩ си оказват съдействие.

Операционната система Android на Google държи 59% от пазара на смартфони в САЩ през второто тримесечие, докато конкурентът Apple Inc. държи 38%, показват данни на International Data Corp. Windows Phone на Microsoft е трета с 2,35 на сто. 

Антитръстовото дело срещу Google изправя администрацията на Барак Обама срещу един от най-големите корпоративни съюзници на Белия дом. Google е вторият най-голям корпоративен източник на дарения за кампаниите за преизбирането на президента на САЩ по данни на WSJ. Мениджърите на Google са посещавали няколко пъти Белия дом, откакто Обама е на власт.  

„FTC е независима агенция и ние уважаваме независимото вземане на решения“, коментира говорителят на Белия дом Дженифър Фрийдман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още