IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoundCloud е близко до сключване на договор с големи студиа

По този начин компанията ще избегне евентуалните правни спорове заради нарушени авторски права

15:32 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на старт-ъпа Алекс Лянг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на старт-ъпа Алекс Лянг. Снимка: архив Ройтерс

Най-големите звукозаписни компании са близо до приключване на сделка по придобиване на дял в набиращата скорост дигитална музикална услуга SoundCloud Ltd. В замяна на това германският старт-ъп ще получи споразумение, с което студиата се задължават да не го съдят за нарушаване на авторското право, предава Bloomberg, като се позовава на запознати с плановете източници.

SoundCloud, базирана в Берлин компания с повече от 250 милиона слушатели на месец, води преговори с Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group за получаването на лицензи, за да може да продължи да пуска песните на най-големите студиа и да избегне евентуалните правни спорове. В замяна SoundCloud ще предостави на всяка от звукозаписните компании приблизително 3- до 5-процентен дял, заедно с процент от бъдещите приходи, казват източници, които са поискали да не бъдат идентифицирани, защото преговорите са частни. 

Едно подобно споразумение би оценило SoundCloud на между 500 и 600 млн. долара, твърдят двама източници, запознати с преговорите. Компанията е оценена на около 700 милиона долара на базата на направени инвестиции в нея по-рано през тази година, заяви друг източник. Това несъответствие може да се припише на лицензионните сделки, които са различни по същността си от традиционните сделки за инвестиции от компании за рисков капитал. 

Представители на SoundCloud, Universal Music, Sony Music и Warner Music не са коментирали информацията. 

SoundCloud, подкрепена от фирми за рисков капитал от Силициевата долина, включително Institutional Venture Partners и Kleiner Perkins Caufield & Byers, е наричана „аудиоварианта на YouTube". Старт-ъпът, ръководен от главния изпълнителен директор Алекс Лянг, предлага лесен начин за потребителите бързо да качват музика или други записи онлайн, а след това да публикуват този материал на други сайтове. Twitter Inc. е водил по-рано през годината преговори за придобиване на SoundCloud, но сделката не е била завършена, казват хора, запознати с дискусиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още