IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikimedia настоява пред турските власти да възстановят достъпа до Wikipedia

В момента се обсъждат подходящите начини решението на властите да се оспори в турските съдилища

08:20 | 01.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

След като в събота турският интернет регулатор (ICTA) постави под възбрана достъпа до всички езикови версии на Wikipedia на територията на Турция в изявление в блога на Wikimedia Foundation изпълнителният директор на фондацията Катрин Мар призовава блокираният достъп на милиони хора в Турция до свободно знание да бъде въyстановен.

Фондацията апелира към турското правителство да възстанови пълния достъп до сайта за турските граждани и да им даде възможност отново да споделят най-големия източник на свободно знание в света. В момента се обсъждат подходящите начини това решение да се оспори в турските съдилища, пояснява Катрин Мар. 

„Свободата на информацията е основата за свободното знание. За много хора Wikipedia е най-достъпният източник на достоверна и безпристрастна информация на техния език. Тя може да съдържа статии, които някои читатели смятат за неприятни или обидни, но това само по себе си никога не е било основание за премахването на такова съдържание. Ние вярваме, че всеки човек на света има основното човешко право свободно да споделя и достъпва знание без страх от репресии. Ние категорично се противопоставяме на цензурата и на заплахите, които водят до автоцензура“, пише в изявлението.

Блокирането в Турция се случва скоро след съобщение от ICTA на 28 април (петък), с което се изисква блокиране по URL адрес в Турция на голям брой статии както в английската, така и в турската версии на сайта.

Според редица твърдения на турските власти в турската преса Wikipedia е част от „клеветническа кампания“ срещу правителството и съдържанието ѝ „подкрепя тероризма“.

„Ние сме дълбоко загрижени от внушенията, че свободното споделяне на енциклопедични статии, създадени от световната редакторска общност, може погрешно да се интерпретира като поддържане на програма за разпространение на насилие или език на омразата. Ние вярваме, че случилото се е недоразумение. Целта на Wikipedia е да споделя със света енциклопедична информация. Ние във Wikimedia Foundation единодушно осъждаме и отхвърляме тероризма, се казва в изявлението.

Турция блокира десетки хиляди сайтове. В миналото въведе ограничения за социалните медии, включително YouTube и Twitter. Властите могат да блокират отделни профили в Тwitter.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още