Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

60% от учениците в прогимназиите в ЕС учат повече от един чужд език

Най-често избираният чужд език е английския, следван от френския и немския език

60% от учениците в прогимназиите в ЕС учат повече от един чужд език

Снимка: Архив Ройтерс

58,8% от учениците в прогимназиите в ЕС учат повече от един чужд език, сочат последните данни на Евростат. Ученето на езици става много популярно в училищата в Европа - почти всички деца (98,6%) учат, като най-предпочитаният е английският език.

Данните на Евростат за България показват, че 99,8% от българските ученици в прогимназиите учат чужд език, но само 16,5% от тях - повече от един. Най-популярен в българските училища също е английският език (87% от децата избират този език). Вторият най-често избиран е руският език (16,9%).

В ЕС вторият най-разпространен чужд език в училище е френският, следван от немски и испански език.

Още по темата

Статистиката на ЕС показва, че 100% от учениците в прогимназиалния курс в Люксембург учат по два чужди езика. Във Финландия този процент е 98,4 на сто, а в Естония и Румъния - малко над 95 на сто. На обратния полюс са Унгария и Австрия, където под 10% от децата в прогимназиите учат по два чужди езика.

Френският език е най-популярен в страни като Люксембург и Белгия, както и в Кипър, Румъния, Португалия и Италия. Предпочитания към немски език има в Дания, Полша и Словакия, както и в Люксембург. Учене на испански език като чужд е популярно в Швеция и Франция.

Руският език е много популярен в Прибалтийските държави и донякъде в България.

От Евростат посочват, че данните от това проучване трябва да бъдат взимани предвид и факта, че в общността има страни с повече от един официален език, както и малцинства, говорещи чужди езици.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от За начинаещи
Студентска организация настоява за съкратен прием на чуждестранни студенти у нас