IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски милиардер обмисля придобиването на Diageo

Слуховете доведоха до поскъпване на акциите на компанията за алкохолни напитки

12:33 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Diageo Plc, производителят на бирата Guinness и уискито с марка Johnnie Walker, се радва на поскъпване на акциите по време на ранната търговия в Лондон, след като се появиха слухове, че бразилският милиардер Жорже Пауло Леман обмисля да предложи оферта за придобиването на компанията, пише Bloomberg.

Леман и други мениджъри са в етап на обмисляне на евентуалната сделка, твърди колумнистът на Veja Лауро Ярдим. Говорителят на Леман в Бразилия отказва да коментира случая, както и представителите на базираната в Лондон Diageo.

Акциите на Diageo поскъпнаха с 8,7% до 1,914 пенса в 08:05 ч. британско време. Това е най-големият им скок от ноември 2008 г. и оценява компанията на около 48 млрд. паунда (73 млрд. долара).

Написаното от Veja разпалва спекулациите за ново голямо придобиване в една индустрия, в която консолидацията е широко разпространена.

Компанията на Леман 3G Capital използва поредица от сделки, за да разшири своето портфолио от марки. Компанията често работи с Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Преди време те обединиха усилия за придобиването на H.J Heinz, както и за сделката на Леман с Burger King Worldwide.

Леман и неговите партньори печелят доста от консолидацията на индустрията с алкохолни напитки. Те обединиха редица компании от Латинска Америка, а след това извършиха сливане с белгийската Interbrew NV през 2004 г. за 11 млрд. долара. През 2008 г. пък се обединиха с Anheusen-Busch Cos., за да създадат най-големия производител на бира в света – Anheusen-Busch InBev NV.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още