Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Condor вярва в завръщането на търсенето през лятото

Нискотарифният превозвач не очаква да има нов собственик поне до 2022 г.

Condor вярва в завръщането на търсенето през лятото

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Нискотарифната авиокомпания Condor не очаква да има нов собственик по-рано от 2022 г. „Не очаквам да имаме инвеститорски процес през следващите дванадесет месеца“, каза главният изпълнителен директор на Condor Ралф Текентруп пред журналисти. „Понастоящем не е подходящ момент за продажба на авиокомпания“, добави той. За целта Condor и целият пазар ще трябва да се задвижат отново. „Най-рано след година и половина или две години ще се проведе процес за избор на инвеститор“, поясни той, цитиран от DPA.

Още по темата

Държавната германска кредитна банка KfW помогна на Condor да преодолее кризата със заем от 550 млн. евро. Сега браншът очаква държавната банкова група в крайна сметка да инициира тръжен процес. По-рано договорената продажба на Condor на полската авиокомпания LOT се провали поради пандемията от вируса.

В края на ноември Condor окончателно приключва производството по несъстоятелност, причинено от фалита на компанията майка Thomas Cook. „Ние сме много здрава компания“, каза Текентруп. В момента обаче, подобно на много други авиокомпании, Condor също изпитвала слабо търсене и - при и без това оскъдното есенно и зимно разписание, лети с капацитет от едва около десет до 15 процента от обичайното.

Голяма част от персонала все още работи на договор за съкратено работно време. Извършват се някои полети на дълги разстояния до Куба, Малдивите и Доминиканската република. За момента търсенето на Канарските острови е ниско, пояснява още превозвачът.

Condor обаче разчита на значително по-добър бизнес през следващата година. Перспективата за ваксината и бързите тестове създавали увереност. „Търсенето през лятото на 2021 г. вероятно ще бъде около 60, 70 или дори 75%", подчерта шефът на Condor. „Това няма да реши всички проблеми. Но може да ни даде възможност да правим адекватен бизнес“.

Товарните полети не успяват да компенсират спада

Пандемията причинява несигурност и въздържание сред клиентите. „В момента става дума за изключително краткосрочни резервации“. И това вероятно ще остане така до следващата година. За лятото компанията водела добри разговори с туроператори. „Пакетните полети все още са много популярен продукт за германците“, казва 63-годишният авиационен мениджър.

В момента Condor се фокусира и върху атрактивния товарен бизнес. „В момента имаме четири товарни самолета в експлоатация - и тенденцията се увеличава“, каза Текентруп. „Но ние със сигурност няма да мутираме в товарна компания, а ще останем сезонен превозвач“. Авиокомпанията проверява дали може да участва в транспорта на ваксината за коронавируса. Например ваксината на Biontech трябва да се транспортира при минус 70 градуса.

С изтичането на производството по несъстоятелност авиокомпанията възнамерява да извършва полети с около 4200 служители. „Надяваме се, че дори след края на програмата за краткосрочната заетост ще можем да се справим без каквато и да е форма на намаляване на служителите“, каза Текентруп. Съкращения по оперативни причини няма да има до края на декември 2021 г. Роденият във Вестфалия и дългогодишен мениджър на Lufthansa Текентруп вярва, че Condor е добре подготвен за конкуренцията. „Успяхме да намалим единичните разходи с десет процента“. Това е значително повече, отколкото е обичайно за индустрията, твърди той. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Представената и в България Douglas обмисля мащабно закриване на обекти