IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Джеймс Бонд ще разтърси филмовата индустрия съвсем скоро

Големите студиа се борят за придобиването на правата за следващите филми от поредицата. Въпросът е кой ще надделее

13:08 | 31.10.15 г.
<p>
	Даниел Крейг. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Даниел Крейг. Снимка: архив Ройтерс

Правата за разпространение на един от най-успешните франчайзи във филмовата индустрия са на път да бъдат пуснати за продажба, което ще разтърси Холивуд, пише Wall Street Journal.

След “Спектър”, който скоро излиза по кината, сегашната сделка на Sony Pictures Entertainment за разпространението на филмите за Джеймс Бонд изтича. Няколко филмови студия планират да придобият тези права, твърдят запознати източници, въпреки че лентите за Агент 007 носят изненадващо малка печалба.

През последното десетилетие Sony разпространява филмите от поредицата благодарение на сделка с Metro-Goldwyn-Mayer и Danjaq. MGM създава филмите, но вече не ги дистрибутира в кината, ето защо се нуждае от партньор в лицето на голямо студио.

Всичките четири филма, излезли и рекламирани от Sony, се представиха добре. Появилият се по кината през 2012 г. “007 координати: Скайфол” генерира 1,1 млрд. долара в световния боксофис. Това е най-високият резултат за който и да било филм от поредицата.

Но голяма част от печалбата не остана за студиото. Sony спечели само 57 млн. долара от “Скайфол”, сочи документ, разпространен от хакерите, които разбиха системите на компанията. Това е малка сума в сравнение с представянето на филма в боксофиса. MGM спечели около 175 млн. долара, а Danjaq се сдоби със 109 млн. долара, разкрива същият документ. Говорителите на MGM и Danjaq отказват да коментират въпроса.

След като Walt Disney придоби Lucasfilm, Джеймс Бонд е най-големият филмов бранд, който не е контролиран от едно от шестте основни студия.

В една индустрия, в която мегафранчайзите и свръхпечалбите обикновено вървят ръка за ръка, въпросът е как големите студия ще видят възможността да се сдобият с първото без второто. Който и разпространител да се добере до правата за Бонд, ще получи престиж, но ще трябва да отдели средства, които иначе биха отишли при филми, които могат да са по-печеливши.

Warner Bros., Paramount Pictures и Twentieth Century Fox се интересуват от правата, твърдят източници, запознати със случващото се в трите компании.

Последна актуализация: 23:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още