Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Музикаутор внесе предложения за промени в Закона за авторското право

Промените засягат по-конкретно чл. 26 от закона и могат да доведат до прилагане на механизма за компенсации при частно копиране

Музикаутор внесе предложения за промени в Закона за авторското право

Снимка: Музикаутор

Дружеството за колективно управление на авторски права в музиката Музикаутор внесе предложенията си за промяна на чл. 26 от Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Ходът може да доведе до ефективно прилагане на механизма за компенсации при частното копиране, съобщават от организацията.

Ако въпросните промени бъдат приети, копирането на музика и на книги за лични цели ще стане напълно нелегално.

От Музикаутор посочват, че страната ни е единствената в Европейския съюз (ЕС), която не прилага световните практики, свързани с регулацията на частното копиране, макар че формално се е разписала под тези политики. Законът гласи, че 30 на сто то събраните средства от въпросните компенсации трябва да постъпват в Национален фонд „Култура“

„В резултат на това хиляди български и чужди автори са лишени от справедливо възнаграждение от десетилетия“, коментират от Музикаутор.

Още по темата

В глобален план творческите индустрии са ключов генератор на приходи в БВП на различните държави. Европа е на водещо място с годишни приходи в размер на 535,9 млрд. евро. Културните и творческите индустрии представляват 4,2 на сто от БВП на ЕС, като са от основно значение за европейската икономика и конкурентоспособността.

Според Музикаутор механизмът на частното копиране продължава да показва сериозен потенциал за растеж. В световен план той е донесъл 363 млн. долара приходи през 2016 г. От 2013 г. насам сумата бележи над 100% ръст.

В България ситуацията е различна, като от частното копиране не се събира нищо, посочва Музикатор. Поради тази причина над 400 български автори се подписаха в петицията на организацията за законова промяна.

Становищата на международните организации, занимаващи се с въпроса са категорични, че страната трябва да въведе механизма. Тази позиция беше потвърдена и с резолюция към българските власти, която е приета през 2016 г. на годишната среща на Световната организация за авторски права CISAC, която се проведе в София. Две становища са били изпратени и до Министерството на културата. През тази година CISAC е изпратила отново резолюция до властите у нас, а причината е неефективното прилагане на законовата рамка.

Към България може да бъде стартирана наказателна процедура поради непълното въвеждане на Европейската директива 2001/29/CE, гарантираща правото на авторите да получават справедливо възнаграждение при частно копиране на създадените от тях произведения.

От Музикаутор твърдят, че обсъждат възможността да внесат сигнал до Европейската комисия за неефективното прилагане на европейското законодателство. 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не само монополисти. Рекетьори !!!

Тия 400 автора подписали декларацията не си ли дават сметка, че ако не е свободното копиране 98% от тях няма да бъдат слушани и четени т.е. ще затвърдят мястото си в графата "Световно неизвестни" !
0
 
11
 
1
преди 1 година
Музикаутор са нагли монополисти.

Още от Zoom
Най-богатите в Монако устояват на COVID бурята