IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият роман за Джеймс Бонд вече е на пазара

По-новите книги за агента са само един „лиценз за печатане на пари“, оплакват се критици

10:11 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Подписаните седем копия, запечатани в прозрачни куфарчета, отиват в 7 града по света, в които се развива действието от романа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Подписаните седем копия, запечатани в прозрачни куфарчета, отиват в 7 града по света, в които се развива действието от романа. Снимка: Ройтерс

На пазара днес излиза новият роман за Джеймс Бонд. Той носи името „Соло“ и е написан от британския писател Уилям Бойд. Вчера книгата бе представена официално в луксозен лондонски хотел. По време на церемонията писателят заяви, че ако някога романът му бъде екранизиран, той би избрал главната роля на агент 007 да бъде изиграна от актьора Даниел Дей Люис.

Началото на романа разказва за 45-годишния Бонд, който се събужда в Дорчестър, след като току-що е отпразнувал рождения си ден. Годината е 1969 и сюжетът се развива по време на Студената Война. Бонд е изпратен в Африка, където той изпълнява не традиционна мисия – да спре гражданска война. 

"Соло" отвежда 45-годишния Джеймс Бонд в разтърсвана от война западноафриканска държава. Действието на книгата се развива през 1969 г. основно в Африка, но също в Европа и САЩ. Уилям Бойд разкрива, че е бил "силно заинтригуван" от личността на Ян Флеминг, когото включва като герой в номинирания си за награда "Букър" роман "Всяко човешко сърце". 

Освен автор с редица бестселъри, 61-годишният Уилям Бойд е и филмов режисьор. Не малко от романите му се екранизирани. Той обаче няма такива планове за „Соло“.

По време на представянето на романа авторът подписа седем копия на книгата. Те попаднаха в ръцете на стюардеси от British Airways, които се отправиха към летище Хийтроу.Подписаните седем копия, запечатани в прозрачни куфарчета, отиват в 7 града по света, в които се развива действието от романа  – Амстердам, Единбург, Ню Делхи, Капщад, Лос Анджелис и Сидни.

Творбата ще излезе в няколко страни едновременно, сред които Великобритания, Канада и САЩ.

Самият Бойд е бил фен на Бонд още като дете. Той се е запознал с агента от книгите, а не от филмите, което е по-скоро необичайно. „Бях може би твърде млад за филмите“, признава той. Като ученик в основното училище в интернат, където е прекарал част от младежките си години, той и приятелите му тайно препрочитали на светлината на свещи „Поздрави от Москва“. „Това бе един вид забранена игра на нерви“, казва той.

Преди Бойд и Себастиан Фаулкс и Джефри Дийвър вече издадоха книги за Бонд с официалната подкрепа на семейството. Подобно на своя предшественик Бойд оставя малко място за изненади в романа си. „Бонд се чете не заради изненадите, Бонд се чете заради доверието“, писа в навечерието на представянето и Guardian.

В работата си над новата книга за Джеймс Бонд Бойд си е сътрудничил с трима от актьорите, превъплъщавали се в образа на супершпионина - Шон Конъри, Пиърс Броснан и сегашния изпълнител на ролята Даниъл Крейг, когото обаче не смята за най-добрия избор. „Смятам , че  Даниел Дей Люис би се справил по-добре с ролята“.

Тази година се навършва и 60-годишен юбилей от излизането от печат на първия роман за Бонд „Казино Роял“. Той и още 13 романа са били продадени над 100 млн. пъти в целия свят. Критиците обаче често се оплакват, че по-новите книги за агента са само един „лиценз за печатане на пари“, и в повечето случаи се появяват на бял свят точно между два нови филма за агента. Последната лента "Skyfall" тръгна по кината през миналата есен, а по следващата вече се работи, напомня Ройтерс.  

Още вижте в материала на Bulgaria on Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още