IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След пандемията: Какво ще бъде новото нормално?

Идва време за новото нормално. В какво точно ще се изразява то - отговорите ще потърсим в следващите редове

16:19 | 26.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
След пандемията: Какво ще бъде новото нормално?

Масовото разпространение на коронавируса е едно от най-сериозните глобални предизвикателства, с които човечеството се в сблъсквало в последните години. Към настоящия момент броят на официално потвърдените случаи надхвърлят 8 млн., а заразата е регистрирана в 213 държави.

Явление с такива големи мащаби изисква налагането на ограничителни мерки, които няма как да не засегнат и променят живота на хората. Според специалистите, промените, които настъпват в следствие от COVID-19 пандемията ще бъдат трайни и ще окажат влияние в почти всички сфери на човешкия живот. Идва време за новото нормално. В какво точно ще се изразява то - отговорите ще потърсим в следващите редове.

Хоум офисът - новата норма

В много държави, работата от вкъщи не беше непозната практика. Въпреки това, тя е характерна по-скоро за фрийлансъри и хора, които работят на дистанционни позиции. В ситуацията на пандемия на много компании се наложи да преструктурират начина на работа и да оставят служителите си да работят от домовете си. Не само бизнесът, но дори и правителствата възприеха онлайн срещите и заседанията като нов начин да извършват задълженията си, без това да представлява заплаха за живота и здравето на политиците.

Много от служителите откриват ползите от хоум офисът, който им спестява време, което иначе биха загубили в пътуване до работните си места, чакане в задръствания и т.н. Едни от най-големите технологични гиганти, сред които Facebook, Amazon и Microsoft, вече прилагат политики за гъвкаво работно време и дават различни възможности на служителите си да работят от вкъщи. По всяка вероятност в бъдеще се станем свидетели на засилване на тази тенденция.

Възход на онлайн търговията

Прогнозите сочеха, че онлайн търговията ще продължава да расте, но социалната дистанция и ограничителните мерки, в крайна сметка доведоха до още по-бърз растеж. Хората откриха в лицето на онлайн магазините сигурен и бърз начин да се сдобият с желаните стоки, без да напускат прага на дома си. Много хора, които до този момент са били скептични, са направили първите си поръчки, което е довело и до появата на нови потребителски навици.

Бизнесите също забелязват тази промяна. Тези от тях, които вече разполагаха с разработени платформи за онлайн продажби, успяха бързо да реагират на създалата се извънредна ситуация и да генерират значителни печалби. Сред услугите, които станаха много популярни се нарежда доставка на храна за дома, а също и на хранителни стоки.

За останалите, които разчитаха единствено на физическите си магазини, пандемията беше повече от ясен сигнал, че е време да прехвърлят бизнеса си в дигиталното пространство. Модният гигант Zara наскоро обяви, че затваря над 1200 от магазините си по целия свят и насочва усилията си към онлайн търговията.

Технологиите стават значима част от учебния процес

Преподаването на онлайн уроци, особено у нас, изглеждаше като добро пожелание, което може би ще се реализира след години. Опасността от разпространение на COVID-19 обаче наложи бързата и драстичната промяна в начина на преподаване. На много от учителите се наложи да свикнат да преподават в онлайн среда и да открият широките приложения на новите технологии. Не е тайна, че това доведе до известен дискомфорт и вероятно този първи опит за дистанционно обучение има своите недостатъци. Той обаче е окуражаващ знак, че онлайн обучението вече изглежда по-реалистична и близка алтернатива на традиционната класна стая, а новите технологии има с какво да допринесат за по-лесното и пълноценно усвояване на материала.

Хората обръщат по-голямо внимание на здравето и личната хигиена

Новината за потенциално смъртоносен вирус, който постави целия свят в изолация, в крайна сметка доведе и до някои положителни промени. Все повече хора започнаха да спазват по-високо ниво на лична хигиена, редовно измивайки ръцете си и дезинфекцирайки повърхностите в дома си. Освен това, хората поставиха фокуса върху ценността на своето здраве. В тази връзка, още едно от интересните явление, което имаме възможността да наблюдаваме е развитието на т.нар. телемедицина. С използването на технологиите и интернет, дистанционният преглед на пациенти става все по-популярен начин за установяване на заболявания и лечение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още