IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гюнтер Йотингер: Териториалните води на България са част от Европейския съюз

Ако Южен поток бъде построен в нарушение на европейските норми, ЕК ще предприеме необходимите действия

22:46 | 24.04.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гюнтер Йотингер: Териториалните води на България са част от Европейския съюз

От Европейската комисия (ЕК) уточниха, че европейското законодателство важи за всякаква инфраструктура, която попада под юрисдикцията на Евросъюза и че това важи и за българските териториални води. По-рано днес след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер енергийният ни министър Драгомир Стойнев обяви, че проектът „Южен поток” няма да бъде прекратен.

Говорителката на комисар Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер припомни, че ЕК има тревоги около двустранното споразумение, сключено между България и Русия, както и между нея и другите страни по проекта и че те вече са упълномощили Еврокомисията да ги предоговори с руската страна така, че да са в съответствие с европейското законодателство, предава БНР.

„Ако „Южен поток” бъде построен в нарушение на европейските норми, свързани с обществените поръчки, или започне да функционира в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет, комисията ще предприеме необходимите действия“, заяви Сабине Бергер.

По-рано днес министър Драгомир Стойнев аргументира намерението на властите у нас да започнат строителството през май или юни с думите, че газовата директива се отнася само за експлоатация, но не и за строеж на газопроводи. По думите на Стойнев България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода.

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката. Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени.

„Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и „Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа“, каза Стойнев.

Той е обяснил, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори. Засега, по думите на министъра, комисията няма забележки относно наземната част на „Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа.

Припомняме, че на 17 април Европейският парламент гласува с 437 на 49 гласа и 85 въздържали се резолюция, в която призова правителствата на шестте държави-членки по трасето – Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия -  да не го строят, а да търсят алтернативи.  Резолюцията не е правно обвързваща, но отразява политическата нагласа в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 28 rate down comment 10
melon
преди 10 години
Който иска да излиза от ЕС да си ходи в Сибир. Егати екземплярчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 5
shpono
преди 10 години
Пелтек пощаджия пак се издъни като кифла, лъжейки в стемежа си, да се подмаже на слабо интелигентния електорат на бсп и дпс. Те им откраднаха тръбите, той щял да строи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 21
Сините камъни
преди 10 години
Американците са способни да направят и в най-мирната страна украинския вариант!Той всъщност не е украински, просто модефицира според ситуацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 14
milioner4e
преди 10 години
С Южен Поток можем бързо да се превърнем в Украйна номер 2. Така както смятат да го построят не е редно и нищо добро няма да видим. Трябва да има и достъп до 3ти страни на тръбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 21
Сините камъни
преди 10 години
Ние трябва да излезем от ЕС ако този съюз не промени идеята на съществуването си!Да ни ползват единствено като пазар, да изземат де що има ценнен природен ресурс, да изпразват грдадове и села, за да работим за техните пенсионери, ..за какво ни е ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 25
Xman1
преди 10 години
Ние също можем да действаме и да излезем от ЕС. Тогава вашите правила няма да имат никакво значение... и без това до тук няма никаква полза от ЕС. Единствената полза е по лесната емиграция на висококвалифицирана работна ръка на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още