IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е потенциалът на пазара на жилища в строеж да удържи ръста?

Цените на жилищата "на зелено" стопяват разликата със завършените жилища

08:20 | 08.03.16 г. 32
Какъв е потенциалът на пазара на жилища в строеж да удържи ръста?

Едва ли някой си е мислел допреди няколко години, че сделките с жилища „на зелено“ някога ще се възстановят с толкова бързи темпове, както преди кризата. От миналата година обаче се наблюдава връщане на интереса към покупката на жилища в строеж както за собствено ползване, така и с цел инвестиция.

Тенденцията е за пазара основно в София, както и най-големите градове на страната – Пловдив, Варна, Бургас, но постепенно се наблюдават признаци за активизиране на този пазар и в някои от областните градове, например Велико Търново, Благоевград, Стара Загора и други.

Основните причини – от една страна недостигът на качествени имоти ново строителство, а от друга – ниските лихви по депозитите, което стимулира повече хора да насочат спестяванията си към вложение в имот.

В много от случаите новопостроените сгради дори не стигат до агенциите за имоти, тъй като по-голямата част от жилищата се реализират директно от инвеститора. Купувачите се възползват от възможността да изберат разположението на жилището си от гледна точка на изложение и етаж, а могат и да направят промени в жилището по време на самия строеж.

Ако купувачите обаче се насочват към сгради в строеж в търсене на по-ниска цена, вероятно трябва да преосмислят стратегията си. Напоследък цените на жилищата в строеж догонват цените на вече завършените жилища и имотите старо строителство заради дисбаланса между търсене и предлагане. Така възниква въпросът докога ще продължи подемът на пазара въпреки очертаващото се силно ново строителство в големите градове предвид издадените през миналата година разрешителни за строеж.

Друг въпрос е доколко пазарът на жилища в строеж не следва амбициите на инвеститорите, отколкото нуждите на купувачите. Остава и проблемът с риска за купувачите, тъй като няма схема за плащане, чрез която той да бъде избегнат. Евентуални загуби биха могли да се минимизират при сключване на сделка с достатъчно авторитетен инвеститор, с подписването на договори с ясни срокове и ангажименти от страна на строителя и сключване на застраховка при евентуален фалит на строителя.

Банковата политика – катализатор на пазара

Политиката на банките – намаляването на лихвите по депозитите и кредитите, е основен катализатор на пазара на недвижими имоти през последната година.

Първите признаци за раздвижване на този пазар се появиха при затварянето на Корпоративна търговска банка, но както се оказа – това не беше спорадично. Много от клиентите на банката търсеха вариант за влагане на парите, които си възстановиха, като тези, на които не им достигаше малко за покупка на имот, а не искаха да теглят кредит, се насочиха към варианта сделка „на зелено“ с отстъпка.

Банковата политика подкрепя и експанзията на пазара на имоти в строеж. През последната година се засили реализацията на нови проекти с финансиране от банките, а много от купувачите на имоти „на зелено“ си осигуряват кредит от банката, която финансира инвеститора, при по-добри условия.

Банковото финансиране за купувачите обаче влиза при издаване на Акт 14 за сградата – т.е. завършен груб строеж. Обикновено финансовите институции отпускат около половината от необходимата сума за покупка, т.е. сделките „на зелено“ са по-подходящи за купувачите с по-висок дял собствено финансиране за сделката.

Последна актуализация: 10:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

21
rate up comment 11 rate down comment 1
barnabas
преди 8 години
Брокитата помпат ли помпат балона, но в крайна сметка все загорчица стискат в ръката, прави в дискотеката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Духане му е майката... Те, балоните, така се надуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 1
Big Stan
преди 8 години
Мен ако питаш и с 1000 лв. пак си умрял. С такава заплата не може да се мисли за ипотечен кредит, защото се обричаш на мизерия докато си жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 10
bojko84
преди 8 години
Пич, ако живееш в София и взимаш заплата от 600 лв си умрял - те не ти стигат за базова издръжка, па камо ли за ипотечен кредит. Средната нетна заплата в София е над 1000 лв. Тия хора купуват жилища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
стройте , стройте ...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
За тея пусти жилища има 3 основни проблема: 1. цените на строителните фирми 2. надценките и комисионните на брокерите и 3. лихвите на банките. АКО тези три проблема не се решат да има някакаъв таван нещо или някакви рестрикции и регулации за лихви и цени, то никога повече няма да видят абсолютно никакъв ръст съвсем без никакав маитап или ирония го пиша това нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ама не бе на мен ми се искаше наистина да е възможно, да може всеки с кредит да си купи жилище, но аз като гледам числата е невъзможно просто е очеизвадно непосилно. Преди през Комунизма пак беше със заеми то жилища няма как иначе по друг начин да се купуват, но не може жилището да е с немска цена а заплатата да е 350 евра разбираш ли ? Поне минималната заплата да е 800 евра тогава *** дойди, но в нашия случай ако ще и 6 Папи да галят бат Боката по тиквата няма да се получи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 30 rate down comment 4
sssaaa
преди 8 години
Е какво са 500 000лв. все пак живееш в СФ, а не в Мюбхен в близост да Байер Арена и да гледаш мачове през неделя.Така си купуваш в СФ и ти минава живота в пътуване, задръстване, псувни от селски тарикати наричащи се Софиянци, ама като го питаш къде е завършил средното и почва да чупи пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
тез пак почват със същата мантра :) Аз незнам поне 3 клас по математика строителните фирми, брокерите и Инвесторите имат ли нямат ли ?!? Аз имам поне 3 клас до обяд, че и на поправителен по математика съм бил обаче ако докажа са на наща математичка, че със средна заплата от 650 лв. мога да си купя жилище от 100кв. за 200 000лв (1000 евр/кв.) и ше мога в рамките на два живота да ги върна тея пари с лихва 8% - то математичката ше зачеркне стажа който има и ше ми даде Нобелова награда за математика ......на 100 000 евра с лихва 8% за 25г. това прави 250 000 евра от там това прави 1/2 милион за апартамента ?!? Ако Мигленчето дет ги хвърга тез статии ей тъй през ден го напрай тва нещо тогава ше ги призная в Инвестора .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Искам да кажа, че следя пазара И там...Живея в Сф и тук говорим главноз а пазара в Сф, който вероятно е и 1/2 от целия пазар на жилища (като паричен обем) в Бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още