IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в големите градове на България уверено върви нагоре

В малките ваканционни градчета по Черноморието картината обаче е коренно различна

08:07 | 27.05.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на имоти в големите градове на страната ясно следва тенденциите на пазара в София. Ръстовете са отчетливи, включително и в големите ни морски градове, където местното търсене е достатъчно силно, за да компенсира отлива на руските купувачи от последните години, показват данните на Агенцията по вписванията за първото тримесечие на годината.

В по-малките градове и курортите по Черноморието обаче оттеглянето на руските купувачи още не е компенсирано и спадовете продължават.

Данните на агенцията показват, че броят на сделките в Пловдив през първото тримесечие е останал почти стабилен на годишна база – отчита се 1% спад на годишна база. При новоучредените ипотеки обаче – и законни, и договорни, има ръст от 2,5%, което е ясен белег за засилващата се активност на жилищния пазар.

Подобна тенденция е отчетена и в морската ни столица Варна – 0,9% спад на броя на сделките за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година, но 15% ръст на ипотеките.

Единственото изключение от най-големите градове е Бургас, където през първото тримесечие е регистриран почти 13% ръст на сделките с имоти на годишна база. Ипотеките се увеличават с 30,6%. Увеличенията са обясними с местното търсене и подновения интерес към по-малките южни курортни селища към община Бургас.

В Несебър обаче, както и в Поморие, картината е различна. Ипотеките почти не отчитат промяна спрямо първото тримесечие на миналата година, т.е. те отразяват сравнително стабилно местно търсене.

Броят на сделките обаче намалява със съответно 19% и 20,5% предвид отлива на инвеститори във ваканционни имоти.

Общо в България за периода януари-март са сключени малко под 43 хил. сделки с имоти, което представлява минимален спад от 0,03% спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Що се отнася за София, през първото тримесечие на тази година са сключени общо 5 149 сделки, което е със 7 на сто повече на годишна база. Броят на ипотеките е над 2 500 за тримесечието, като на годишна база отбелязва ръст от над 19% - ясен знак за раздвижването на жилищния пазар в града.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Вижда се че ипотеките задвижват все повече . Кеша бяга .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 18
skeptika
преди 7 години
Чукча трябва да Чете.......Има кой да Пише ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
ratten
преди 7 години
е мн0го си ***, мно-го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 37
skeptika
преди 7 години
а матрЯла все още Блее в очакване на чудото 200 Евро / кв..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още