IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в България: собствени, но стари

Високият дял на собствеността у нас маскира редица проблеми за имотния сектор - много от жилищата са зле поддържани, сочи доклад

17:49 | 17.10.17 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето български домакинства живеят в собствено жилище – 87%, което е едно от най-високите нива в ЕС. Високият дял на собствеността и липсата на ипотеки като цяло обаче маскира доста от проблемите в сектора - жилищата са стари и зле поддържани. Това е едно от основните заключения в последния доклад на Housing Europe.

“Много хора живеят в големи блокове с апартаменти, строени преди 40-50 години, като някои от тях никога досега не са били ремонтирани“, е записано в документа, дискутиран днес в Комитета по регионите и Европейския парламент.

Според проучванията на организацията българите са и едни от най-затруднените в Европа по отношение на осигуряване на топлина в домовете си, тоест голям е броят на енергийно уязвимите домакинства.

В доклада се посочва политиката на правителството за саниране на старите блокове, за която се използва и европейско финансиране.

По показател собствено жилище България всъщност е на пето място в ЕС, като ни изпреварват Румъния, където почти всички домакинства обитават собствен имот, Унгария, Словакия и Хърватия. Само 39% от домакинствата в Швеция и около 45% от домакинствата в Германия пък имат собствено жилище, показват още данните на организацията. В Швеция е разпространен кооперативният живот – повече от 20% от домакинствата обитава именно такъв тип жилища.

Средно в ЕС 69,4% от домакинствата са в собствени жилища.

Организацията отбелязва в доклада си, че ръстът в сектора се завръща, но той е само по отношение на цените на жилищата в Европа (със средно 10,6% през миналата година). В същото време строителството в целия ЕС все още страда от последиците на икономическата криза и ръстът е много по-бавен. Новото строителство все още е под натиск, дори и в големите европейски градове.

Ръстът на цените на имотите изпреварва и ръста на доходите на хората и това е видимо в броя на бездомните европейци, отчитат от Housing Europe. Разходите за поддържане на жилищата са едни от най-големите в бюджета на европейските домакинства. Средно те костват 11,3% от доходите, като Гърция е лидер с дял от 41%. За анализа са използвани данните от проучване на Евростат. От тях е видно, че за българите разходите за поддръжка на дома са малко над средното за общността – около 18% от доходите ни отиват за поддръжката на дома, или за наем, ипотека и битови сметки.

През 2016 година всъщност е отбелязан най-големият ръст на цените на имотите от 2009 година насам. Той не е равномерен – в Гърция, Испания и Португалия цените все още държат тенденцията към намаление, докато във Великобритания и Швеция нивата им вече надминават постигнатото в годините преди кризата.

Бежанската вълна от 2015 година също е фактор за ръста на цените на жилищата, отчитат още от организацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
Kosto
преди 6 години
...звездичките бяха за "увеличаването на циггганското население", което е причина за опразване на територия от други етноси: не само от българите, а от всички други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Kosto
преди 6 години
Ako има работа в цяла България и се спре *** хората ще живеят навсякъде и ще си поддържат къщи и апартаменти. Всичко останало ще е по-добре също. Но комплексарщината не позволява да се мисли за друго освен за София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Точно така!Нека обобщим - бългирите наистина са на челните места по собствено жилище. Вярно, старо и неподдържано, но собствено.Западно европейците наистина са богати с нови коли и поддържани нови жилища, но... на кредит.И понеже трудно успяват да си покриват вноските и понеже няма как да изпаднат в банкрут, понеже ще станат за смях на целия свят, измислиха отрицателните лихви. И така... и вълка сит.. и агнето цяло... че и пазарно. Пазарно, само че само в рамките на изолираната западна (американска) финансова система. НЕслучайно извън нея всеки се чуди с какво да се запаси - с злато ли, с петрол ли, собствена клирингова система ли и т.н...Апартаментите може да са стари, ама са си наши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
mick
преди 6 години
Жилище на 50 години не е старо. Проблемът е, че жилищата са неподдържани, а това е заради лоши правила за поддържане. Някой ще каже - заради ниските доходи. Не е вярно това. Просто хората предпочитат да си харчат парите за други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още