IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата продължава да олеква

Вчера централната банка на Русия е разпродала още 1 млрд. долара от валутните си резерви, за да подкрепи валутата

10:35 | 24.10.14 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рублата продължава да олеква

Централната банка на Русия е извършила нова интервенция на валутните пазари, след като доларът и двувалутната кошница достигнаха нови абсолютни максимуми на Московската борса, предава руският портал "Вести".

Според неофициални информации институцията е продала поне 1,05 млрд. долара от валутните си резерви само в четвъртък. Информация за интервенции в сряда няма, докато във вторник се счита, че банката е продала 13 млн. долара.

По време на търговията в петък единица от американските пари се търгува за 41,84 рубли. Равнището е невиждано в новата история на руската валута.

По-рано тази седмица централната банка реши отново да остави курса на рублата да плава в определени граници, като започна да продава долари и евро, за да смекчи поевтиняването на рублата, когато тя се приближи до пределната граница на диапазона. Коридорът се измества автоматично с 5 копейки, когато интервенцията е в размер на 350 млн. долара.

Така от началото на октомври банката покачи 38 пъти границата на валутния коридор и е похарчила около 13,35 млрд. долара, за да ограничи свободното падане на рублата. Освен на западните санкции, поевтиняването ѝ се дължи и на спада в цените на петрола.

Освен това от централната банка съобщиха, че само на 16 октомври от валутните резерви са били похарчени 2,118 млрд. долара, за да се осигури подкрепа за понижаващата се стойност на руските пари.

Една от основните причини за отслабването на националната валута са спадащите цени на енергийните суровини на международните пазари. Петролът сорт брент продължава движението си надолу, спадайки до ново 4-годишно дъно от 86,30 долара за барел в петък.

Според анализатори вероятността за допълнителен натиск върху рублата идва и от факта, че през последните дни се засили обсъждането на последиците от прехода към плаващ валутен курс. Реализирането на мярката е планирано за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 35 rate down comment 8
Людени
преди 9 години
Много гръмотевици ... днеска ! Ха ха ха ХА !!Точно заради тази доктрина е патакламата в Сирия ... от известно време !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 41 rate down comment 16
kalendar
преди 9 години
***-беше си откровен преврат-противоконституционен. И тук не говоря за протестите. Говоря за гласуването с което свалиха Янукович-без достатъчно голям брой гласове. Порошенко много ясно, че е избран-повече от половината от районите, където основно подкрепата беше за Янукович в момента са в състояние на гражданска война и там не се гласува. Сиреч-избран е демократично, но от половината Украйна. Другата половина не иска да живее вече в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 41 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Порошенко също е демократично избран, а Янокувич не беше свален. Той просто избяга! Ако беше свален сега щеше да е в затвора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 40 rate down comment 15
kalendar
преди 9 години
Тоя отговор не е към мен, ама да знаеш-Януквич беше демократично избран, и противоконституционно свален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 39 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Нормално е една държава да не може да бъде членка на два съюза едновременно, защото това ще предизвика много непреодолими проблеми! Ако ЕС например има митнически режим с някоя държава от Евразийския съюз, а Украйна хем има хем няма мита в зависимост кое членство гледаш как ще решиш проблема? Как ще решиш проблема на реекспорта на стоки през Украйна, които са обложими с мита? Как ще влезе Украйна в Шенген, ако има споразумение за безвизово пътуване с Евразийския съюз и няма ли всички граждани на Евразиския съюз да могат да влизат в Шенген без визи и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 41 rate down comment 11
SSIW
преди 9 години
това с Европа как го реши ?...Няма как друго яче да е с Европата. Само в рамките на 30-40 години през миналия век, континенталния евро-елит (и респективно нациите/държавите, които оглавяват), на два пъти ядоха такъв мощен кютек от анхло-саксите (и компания), че ти ми кажи с какви ресурси за съществуване , влияние и развитие са били оставени и какви отношения са се установили м/у елита на триумфиралите и този на победените? Ам, че то и до сега евро чиновниците, ако се наложи да кихнат по-силно , първо питат там където требе. Случайно ли 10ки хиляди щатска войска и до днес е дислоцирана в Германия или това, че по силата на т.н. канцлер акт, висшия държавен глава го одобрява чичо Сам, а не Далай Лама? Може да не ни харесва, но отношенията м/у англосаксонския свят и континентална Европа са такива на победител-победен и към настоящия момент, никой нито е отменял тази субординация, нито са налице обективни предпоставки (сили и процеси), които да доведат до такъв непосредствен ефект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 39 rate down comment 14
kalendar
преди 9 години
а относно това, колко е готин и честен запада-ми прочетете за операциите Гладио. Голяма част от тях са признати, че са били такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 41 rate down comment 16
kalendar
преди 9 години
Ако се зачетат безаргументните анонимки в това, което съм цитирал ще се наложи следното мнение-едната голяма сила си пази границите и сферата на влияние(която, както казах е доста голяма), но извън това не ги касае кое и какво. Другата се разпорежда със света при това не само с цел запазване на тяхната сигурност, но и на техните икономически интереси-сиреч с удоволствие ще убиват за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 16
kalendar
преди 9 години
В добавка-Доктрината Обама е нещо от типа-ние сме в глобална война с агресивният ислям, и с враждебните нас режими.Доктрината Буш е междинна между тия.Клинтън е бил най-честен в доктрината си...Доктрината Синатра(руска доктрина е, да не се объркате от името):"The "Sinatra Doctrine" has been seen as Moscow giving permission to its allies to decide their own futures. In fact, it was a retrospective policy, as Soviet allies had already acquired much greater freedom of action. "Доктрината Брежнев:"When forces that are hostile to socialism try to turn the development of some socialist country towards capitalism, it becomes not only a problem of the country concerned, but a common problem and concern of all socialist countries."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 44 rate down comment 14
Hammer
преди 9 години
Нима? Не беше ли Барозо този, който през април 2011 заяви след среща с тогавашният президент Янукович, че Украйна няма как да бъде едновременно член на ЕС и на евразийския съюз? Руски дипломати заявиха, че не виждат проблеми Украйна да бъде член едновременно на двата съюза, но ЕС постави ултиматум: "Русия или нас". Едва тогава Русия започна търговска война с Украйна с цел да покаже на Киев колко важен е руския пазар за украинските стоки. В края на ноември 2013 Барозо отново отхвърли предложението на Русия за тристранна среща, на която да се разреши конфликта: "ЕС отхвърля намесата на трета страна, когато преговаря за двустранни споразумения"Доста арогантно, бих казал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още