IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли безусловен базов доход за всички в ЕС?

Страните от общността трябва да се подготвят за бъдещата технологична революция, пише в доклад на ЕП

09:46 | 15.01.17 г. 18
<p>
	Снимка: <i>архив Ройтерс</i></p>

Снимка: архив Ройтерс

Идеята за безусловния базов доход винаги предизвиква сериозни дискусии, но темата много скоро може да се окаже сериозно предизвикателство за правителствата в ЕС. Причината този път са роботите, става ясно от доклад на Европейския парламент.

Става дума за новото поколение роботи, които все повече и повече ще имат възможността да се самообучават, обяснява европейският депутат Мади Делво, цитирана от пресцентъра на институцията. Сред тях са автономните автомобили, индустриални дронове, роботи в индустрията и селското стопанство и т.н.

Данните на депутата показват, че над 1,7 млн. робота съществуват в световен мащаб, а това поле на дейност няма ясна регулация.

Растящият брой на тези машини поставят различни въпроси на масата - от идентичността на роботите до проблемите, които ще предизвикат те на пазара на труда. Разбира се, казусът ще бъде актуален не днес, а след около 10-15 години, но това ще е най-голямото предизвикателство за обществото и образователните системи, признава още европейският депутат.

За нея роботите няма как да заменят изцяло човешкия труд, но те ще работят в много тесни връзки с хората.

В своя доклад Мади Девло препоръчва страните от ЕС да се подготвят за предстоящата технологична революция. Документът ще бъде официално обсъден в пленарната зала на ЕП през февруари, допълва Independent. Той съдържа препоръката страните от ЕС да обмислят идеята за безусловен базов доход, свързан с роботите и работните места, които те ще заемат.

Към Европейската комисия искането е да бъде оценено какви дейности и умения ще могат да бъдат заменени от роботи в бъдеще. "Трябва ни дискусия относно нуждата от промяна на социалнооистурителните системи", отбелязва още докладчикът по темата, Мади Девло.

Темата идва в момент, в който експерименти с безусловен базов доход се извършват на много места в Европа. В началото на месеца Финландия съобщи, че започва да плаща базисен доход на безработни граждани в размер на 560 евро на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Naiv
преди 7 години
Това е защото не си дават сметка , че този БД е вече застъпен и приет за даденост . Той се изразява в ниски цени на консумация - от технологични и всякакви продукти , услуги и по-поносим и безопасен начин на живот .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
alphaomega
преди 7 години
Общо взето тоталитарния елит които ще управлява света в близко бъдеще ще бъде изправен пред две възможности.Първа възможност - въвеждане на ББД ,и то на глобално ниво за да се предотврати последвалата миграция в случай на локално въвеждане. (ББД ще спомогне и за запазване на статуквото и минимизиране на риска от пролетарски революции които в крайна сметка могат да затрият глобалните вождове)Втора Възможност - започване на трета световна война с цел да изтребване на минимум 90% от населението на земята. ----------------Второто е много по вероятно защото е по лесно и по практично за изпълнение.Има човек има проблем, няма човек няма проблем........ Тоталитарните диктатори винаги така са мислили а знаем че историята постоянно се повтаря.Има и още една възможност - да се създат буферни зони (концлагери?) в които да бъде натикана цялата тази нарастваща безработна бедна класа. Тоест всички бедни да бъдат изолирани от богатия свят. (както всъщност е сега де)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 7 години
само гледай колко минусчета са ти нацъкали пролетариата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
Naiv
преди 7 години
Има някакво голямо противоречие и неразбиране от привържениците на ББД - Европа има крещяща нужда от работна ръка и политика по заселване на" външни " хора . Освен това постоянно се качва пенсионната възраст , а опита в Швеция за 6 ч . работен ден се провали тотално . Или казано иначе първо трябва да се случат други неща : премахване на пенсионна възраст , намяляване на работните часове до минимум , премахване на мин . работна заплата , премахване на социална система , изгонване на навлеци и натрапници , ........... засега се върви точно в обратна посока и ББД става все по - абсурден / като средство за премахване на безработица е пълен провал / В заключение мога да добавя че не само никой няма да го въведе , ами никой няма да е толкова луд да експериментира дори за кратко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
pinoccio
преди 7 години
Невъзможно е да няма връзка между роботите, изкуствения интелект и въобще - технологиите. Трудовият пазар е така отеснял, че работа има само в IKEA. Къде са инженерите - от всякакъв калибър, къде са стругарите, шлосерите, фрезистите, мебелистите, електротехниците. Държавите от развития свят се крепят на автомобилите си - закрийте им производството и те се превръщат само във вносители на банани, не са даже и бананови републики. ББД е път към комунизма - разпределение според потребностите. Това е следствие от радикалното левичарско движения, каквото е глобализмът. Глобализмът е късен интернационализъм от съветски тип, избегнал бруталността на резкия преход от феодализъм към капитализъм. Резултатът е 99% хора без участие в собствеността върху средствата за производство, а останалият 1% владее всичко. Нали именно собствеността върху средствата за производство определя характера на обществено-икономическото устройство. Дали 100% или 99% ще са без подобно участие - каква е разликата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още