IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство ускорява ръста си до 15,2% през февруари

Ръст с 48,8% на годишна база отчита производството на тютюневи изделия, а с 33,8% - на хартия и картон

11:50 | 07.04.11 г. 13
Промишленото производство ускорява ръста си до 15,2% през февруари

Промишленото производство отчита ръст с 15,2% на годишна база през февруари 2011 г., показват календарно изгладени данни на НСИ. През януари повишението беше с 8,6% на годишна база.

Увеличение на промишленото производство е отчетено в преработващата промишленост - с 22,3%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,9%, докато в добивната промишленост се наблюдава намаление - с 0,7%. Регистриран е ръст в производството на енергийни продукти - с 21,2%, в производството на продукти за междинно потребление - с 16,2%, и в производството инвестиционни продукти - с 3,6%.

Добивът на метални руди намалява с 20,3%, а на въглища се увеличава с 11,8%. Производството на тютюневи изделия се увеличава с 48,8%, а на хартия и картон - с 33,8% на годишна база. Производството на облекло се увеличава с 10,1% на годишна база, а на хранителни продукти - с 6,4%.

49,5% е увеличението при производството на химически изделия.

На месечна база промишленото производство намалява с 1,4%, показват сезонно изгладените данни на НСИ.

Изменение на промишленото производство по сектори на годишна база

 
Източник: НСИ

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 10
otgorata
преди 13 години
Стъкмистиката съвсем го удари през просото, то не са победни релации, то не са чудесии..но нали за началник на НСИ назначиха една ГЕРБ-ерка, друго яче не може ида бъде ...А как производството расте на годишна база от месец на месец за тази година и същевременно пада на месечна база пак тазигодина, само в НСИ-то си знаят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 13 години
Измененията са на годишна база. Данните на месечна база са по внедрена наскоро от НСИ методология за сезонно изглаждане и нека дадем време на тази статистика да се докаже. Засега в заглавията е добре да се използва доброто старо сравнение на годишна база, с които всички сме свикнали в последните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Гари
преди 13 години
Eто това е парадокс - спрямо предишния месец производството пада, но всъщност ускорява ръста си. :) Страшни сте, момчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още