IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армията ще получи 15 млн. долара от САЩ за инфраструктурни проекти

Десетки бивши военни поделения могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, смята министърът на отбраната

17:49 | 24.01.15 г. 22
Армията ще получи 15 млн. долара от САЩ за инфраструктурни проекти

Българската армия ще получи 15 млн. долара от правителството на САЩ до края на годината, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му средствата ще бъдат предназначени за инвестиции като ремонта на полигона в Ново село, летището в Безмер и други инфраструктурни проекти.

До края на годината България трябва да осигури шест 3D радара за охрана на въздушното пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към НАТО, посочи министърът.

Той уточни, че са договорени съвместни подготовки със войските на НАТО на полигона в Ново село и засилено присъствие в района на Черно море.

Министърът каза, че съставът на българската армия, който към момента наброява 29 хил. души, ще се модернизира и оптимизира съгласно стандартитие на НАТО.

Предстои до края на годината на южната граница да бъдат изпратени 180 военнослужещи, които да помагат логистически на МВР. Това ще стане след предварителна подготовка и обучение на военните, уточни Ненчев, цитиран от БТА.

Според него десетки сгради с отпаднала необходимост от бивши военни поделения в цялата страна биха могли да бъдат предоставени на Агенцията за бежанците. По думите му към момента подобно искане в Министерството не е постъпвало, но предвид очакваната бежанска вълна сградите могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, за да покрият очакваните нужди.

Министърът съобщи, че общините, които искат да придобият военни имоти на своята територия, могат да ги получат само при категорични доказателства, че терените ще се ползват за публични цели и няма да бъдат преотдавани или продавани.

Той прогнозира, че се очаква постепенно увеличение на бюджета за отбрана, като до края на годината той ще нарасне с 2 процента и ще достигне до 77 млн. лв.

Във Велико Търново министърът на отбраната се срещна с областния управител Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов и ръководството на Националния военен университет "Васил Левски". На срещата се е коментирала възможността Щабът на многонационалните сили на Югоизточна Европа да бъде базиран в НВУ "Васил Левски".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Единствен Костов, хуленият и плют вече 15 години Костов, се осмели навремето да откаже на Чичо Сам да приеме 50 000 косовари, които щяха да ни превърнат в Косово 2. Костов се опъна и на Русия, като не пусна руските самолети да минат към Югославия. След което обединените сили на ЦРУ и КГБ му скроиха готиния номер с Дедо Крад. И го плюха и плюят повече от 15 години. А сега му скриха и милиона, които изкара от приватизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Хехе, 15 милиона за крадливата банда? Че те започват пазарлъка от 150 милки нагоре. После парите изчезват и накрая нищо няма налице. Вижте "Патока" където безследно потънаха няколко стотин милки. После Патока хвръкна. А строителната банда във Филибето взе 1 милион за онова сиромашко кръгово движение пред Водната палата, заради което шофьорите псуват извратения акъл, който измисли тая дивотия. Та защо да очакваме нещо различно и при войската?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Предпочитам ние българите да платим на САЩ 15 милиона $ на САЩ да си прибере "бежанците" и да си ги интегрира зад океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
по добре да приемат те бежанците ,а ако толкова ни обичат да вземат да смъкнат цената на тока от мариците ама нещо май им се свиди .казват договор има ще ви ограбваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
верно ,че е пълно с АЙДУЦИ......така ,че може и да си ПРАВ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
-Някой да не си помисли, че пари ще се дават за "силна и суверенна България", само. дават се за Автономната територия Джихадистан-ал-Аврупа. А после, ще ни "дават", за да водим ТУК война със същите *** карабини. Посраната Европа - *** на ШАШ, ще си мълчи и ще си натиска парцалките. Може пък, да завъртат ислямска дъга И от запад с/у Русия...Йебем си еврогейския "съюз". равни сме били, чушки. За едни може да се загърби продуктовото ембарго с/у русия, за други-не точно. Само пред чичо Сам клякат и едните, и другите, и третите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Колеги аз мисля, че чак толкова трагично не е .... защото нашите ше ги откраднат тея пари lol. Добре, че държавата ни е съставена от крадци. Тея ше дадат веднъж, нашите ше ги гепат, после пак и пак и най-накрая ше се види, че при нас са оставени грешни пари..... и ще се откажат ..:)) Нека дават, някой ше си напрай хотелче друг къщичка трети апартаментче, кола и т.н. кво ни дреме ....:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
"Десетки бивши военни поделения могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, смята министърът на отбраната"Алоу, евроатлантическите ***-лизаторчета! Помните ли какво писа батко ви Мави за целите на посещението на Кери? И гледайте как изграждането на новата част от оградата на границата с Турция полека ще залинее и ще потъне у нищото... хахаха!Честита ви евроинтеграция с ИДИЛ! хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
Точно тъй, на прав път сте, стройте още блокове за бежанци. България - плацдарм на радикалния ислям в европа! При това НАТО ще им осигури добри условия и ще ги пази. Да не се върнат по родните места. Щото без заплаха от нещо, се губи смисъла от съществуването на НАТО, затова терористите трябва да се отглеждат. И винаги да са подръка. Мухльовци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още