IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Очаквам икономически ръст от 4-5% догодина

Стрес тестовете на банките няма да покажат абсолютно нищо, смята финансистът

10:02 | 29.12.15 г. 30
Емил Хърсев: Очаквам икономически ръст от 4-5% догодина

Икономически ръст от 4-5% догодина очаква финансистът Емил Хърсев. Според него икономическият ръст ще се окаже значително по-голям от прогнозирания от правителството от 3%, след като бъдат събрани всички данни, включително корекциите, които по-късно се правят при ревизията на БВП.

„Тоест ако сега предварителните данни са за 3% растеж, предполагам, че окончателните данни ще бъдат дори 4%. Това е сред най-добрите постижения в Европа и в света”, коментира финансистът пред в. „Труд”.

„При всяко положение ръстът догодина ще е над този от 2015 г. - тоест към 4-5%. Това ще бъде началото на едно трудно, но дългоочаквано оживление”, смята Хърсев.

Според него двигател на оживлението ще бъде това, че работим при условия, които са по-конкурентоспособни от тези на основните ни пазари. Става дума за по-ниските цени на труда, но и нарасналите производствени възможности на българските фирми, казва финансистът.

Икономически ръст, който е постигнат, не е „благодарение на”, а „въпреки” обстоятелствата, допълва той. По думите на Хърсев конюнктурата е по-скоро негативна, тъй като страдаме от общите европейски санкции срещу Русия - един основен наш търговски партньор. Българският бизнес страда силно и от затягането на кредитната политика на банките, което е много съществено за нашата икономика. Чуждестранните инвестиции са на символично ниво и т.н., коментира Хърсев.

По-големият растеж на икономиката ще дойде заради добрата конкурентна позиция на българските фирми. „А конкурентоспособността на бизнеса расте, а оттам - и износът, и добавената стойност”, посочва финансистът.

Официалните прогнози за ръст от около 2% са пълна измама, коментира Хърсев. И съветва никой да не им обръща особено внимание. „Аз не помня никоя прогноза на МВФ за България от 1990 г. насам да се е сбъднала. Същото важи за европейските институции - Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и т. н. Това е просто „вашингтонската пътека””, казва Хърсев.

Според финансиста правителството, макар и по-реалистично в прогнозите си, следва същата тактика на подценяване на възможностите на българската икономика. 

„Всеки нормален бизнес по света, ако може да постигне резултат 2 единици, ще твърди, че ще постигне 20. Само в България при възможност за ръст от 5-6%, ние в прогнозите си го намаляваме до 1/3. По този начин си правим антиреклама и пречим на развитието на българската икономика. Това е трайна политика на вашингтонските институции - МВФ и Световната банка, откакто у нас е започнал преходът към пазарна икономика”, коментира той.

И през следващата година водещите сектори ще бъдат в сферата на услугите, казва Хърсев. Основните от тях ще са софтуерната индустрия, която има ръст доста над средния за страната, а също и аутсорсингът. Не бива да подценяваме и машиностроенето. Фармацевтичната промишленост е също сред лидерите. Благоприятни са очакванията и за петролната индустрия и добивната промишленост, посочва още финансистът.

В банковия надзор единственото, което трябва да се случи, е унификация, т.е. съобразяване с принципите на банковия надзор в ЕС, коментира Емил Хърсев по повод предстоящото оценяване на активите на банките у нас. По думите му тези принципи не могат да предпазят банки от несъстоятелност, но могат да доведат до доста по-добри решения от това, което наблюдавахме в казуса с КТБ, „защото когато дадена банка веднъж влезе в несъстоятелност, загубите от нейните активи са драматични”. 

Относно стрес тестовете на банките догодина Хърсев коментира, че няма да покажат „абсолютно нищо”. „Никога и никъде стрес тестове не са показали нищо. Те единствено влошават публичното възприятие за стабилността на банковата система, особено в ЕС”.

„Какво може да покаже един стрес тест? Ако покаже, че всички банки са стабилни, публиката казва: „Не вярвам”. Ако се проведе нов стрес тест, с по-лоши сценарии, и покаже например, че 20% от банките имат проблеми, публиката реагира: „Ето, сега видяхте ли!" Тоест един стрес тест дава само негативни резултати. Положителни не би могъл да даде”, посочва финансистът. По думите му това е една практика на надзора, за да демонстрира, че работи и че е загрижен, и за да се пази от отговорност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 32 rate down comment 8
data
преди 8 години
ъ , няма банка или фирма дет сама да си направи преоценка на активите (демек да си намали сама капитала )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 33 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 8 години
Нека да пробва да си продаде и 1к и да видим колко от 8% ще вземе, само да не се окаже че е реализирал загуба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 33 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 8 години
Едно е да иска допълнително обезпечение, друго е просрочен кредит.Именно това и аз казвам къде видя тези провизии? Банковата ни система като цяло почти всяка година бележи ръст на печалба, как става това като има провизии и то трябва за стотици милиони! А иначе едно е да те води банката с никво обезпечение, друго е банката да си обезцени актива - аз говоря именно за това, дори не говоря за провизиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 36 rate down comment 8
Спящият бик
преди 8 години
Само за протокола - докато вървят коментарите тук, някои направиха 8% от едни банкови акции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 37 rate down comment 8
Ivan.r
преди 8 години
Това е реалистично постижимо според мен, намалява стойността на вноса на гориво и газ, расте износа към Германия Франция Италия. Проблемът е че към фесовете ще е кофти щото сега си обезценяват лирата, а са ни втората най голяма експертна дестинация мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 10
Ivan.r
преди 8 години
Ъъъ те Русия да забогатеят утре колкото Люксембург на глава от населението пак нямаше да ни вдигат резко бвпто толкова много, нямаме пробив на техния пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 34 rate down comment 9
data
преди 8 години
Провизиите са разход , виждат се по финансовите резултати на банките . По принцип механизма е следния - провизии = разходи=загуба=намаляване на капитала - от там при недостиг на капитал БНБ кара банката да попълни капитала или да се продаде . И моите кредити бяха с доста лошо покритие за около 3-4 години , но не съм спрял да ги обслужвам и живот и здраве след 2 години съм ги приключил , но обслужващата ми банка продължава да ме води че не ми достига обезпечение и кво от това след като кредита ми си е абсолютно редовен без един ден прозсрочие ? Така че това с оценките е доста субективно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 37 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Аз бих искал Хърсев да е прав, благодаря му за доброто пожелание за новата 2016г. Но за съжаление суровата действителност не ни дава повод за оптимизъм. Аз вече дадох прогнозата си за 2016 и заявих, че това ще е година на много голяма нестабилност и масово недоволство в Европа и силен икономически ръст няма да се наблюдава никъде в ЕС - нито в Германия, нито в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 8 години
Ти къде ги видя тези провизии?Имотите паднаха с 40% да си чел някъде из докладите за преоценка на активи, или БНБ нещо да е надзиравала тези неща? Риск си е защото сме в неведение - а за последните години се наслушахме колко сме стабилни, колко надзирава БНБ и т.н. И гледах 20+% лоши кредити при тези свърх резерви - вместо да ги провизират и преоценят и да почнат на чисто, те ... Така, че не знам колко са заделени за провизии, но няма да са малко - което отново ще изсмуче ликвиден ресурс, които иначе е бил могъл да служи за инвестиции - тези 5% са ми много оптимистични да бъдат изкарани, че ИТ аутсорсинг или с добивната промишленост при тези ниски цени на суровините. Или очаква да паднат санкциите срещу Русия и това да ни вдигне с 5% БВП - нали така пише Русия сериозен партньор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 37 rate down comment 8
kubrat
преди 8 години
2-3 % от подобреното търговско салдо, останалите от някъде другаде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още