IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Политиката на Путин може да бъде катастрофална за България

Не искам страната ни да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, каза президентът в телевизионно интервю

11:19 | 12.01.17 г. 24
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Росен Плевнелиев.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обичам Русия, но не съм съгласен с политиката на руския президент за разпределяне на сфери на влияние, която ни връща в 19 век. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия. 

Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията, каза още държавният глав . „Преди този срамен акт на световната политика по отношение на Българи, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда”, обясни позицията си Плевнелиев.

Припомняме, че 17 европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да не подобрява отношенията си с Русия и Владимир Путин. В това писмо се включи и Росен Плевнелиев. 

„Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България”, допълни президентът. Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия.

„Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от Европейския съюз, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство с Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, категоричен е Росен Плевнелиев.

Относно политическата ситуация в България, държавният глава посочи, че най-добрият  вариант е бил той и новоизбраният президент Румен Радев да съставят служебно правителство. „Ако ми бяха предложили да подпиша указ и в него Маргарита Попова беше предложена за вицепремиер, щях да се замисля и да положа усилия да я разубедя“, каза Плевнелиев.

Той призна, че между него и вицепрезидентът има сериозни разногласия. "Да, между нас има проблем. В последната година не сме се виждали", каза той и обясни защо: "Имаше едни протести, спретнати срещу мен. Едни хора стояха пред президентската институция и протестираха, искаха ми оставката. Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Магдалена Ташева от "Атака" искаше едва ли не да ме импийчнат, а госпожа Попова имаше много изяви с нея".

Да бъдеш обединител на нацията не значи всички да те харесват. Да си обединител на нацията не означава да си мълчиш, когато стават безобразия. Аз си спечелих много врагове, но това е да си обединител - да не си затваряш очите. Отношенията между президент и вицепрезидент са едно, а институцията - друго. Ние с Маргарита Попова успяхме да опазим институцията", посочи още държавният глава.

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер Плевнелиев коментира, че не може да каже лоша нищо за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание и заяви, че може да каже само добри думи за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 14 rate down comment 9
comet
преди 7 години
Политиката на Путин е срещу стимулирането на Гейове, ГМО, Шистов газ, Джихадисти, незаконна емиграция, ... , значи естествено е да е срещу интересите на Сор осо идите и техните протежета в България и по света (протежета като Пл ю вко, Меркел, Хилари, ...). Изказванията на това позор но за страната ни недо разу ме ние (най-доброто което имаха ББ и сие) доказват в колко изкривен свят живеят болшинството от натрапените на колониите управляващи политици. То не може да е и друго, те не съзнават какво причиняват, аналогочно както и лудият не съзнава колко е неадекватен. Може ли общество да е здраво, щом има толерантност към Гейове, ГМО, Шистов газ и други отрови, Джихадисти, Незаконна Емиграция, ... ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 6
V.At.
преди 7 години
Не искам да коментирам досегашния президент, но в момента се води някаква странна яростна кампания срещу Тръмп. Сутринта се появява опровержение от ЦРУ, че Русия държи компромати срещу Тръмп и 2 часа по-късно "неназован журналист" от "реномирана агенция" казва, че има "надежден източник" от ЦРУ, че това не е вярно. И това всичко става в САЩ, а не в България, нищо, че Плевналиев се включва в тази игра. Целта каква е? Да не вярваме на никого, да имаме усет за апокалипсис? Все пак това не са махленски клюки за кака Мара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 6
4i4o_Pay
преди 7 години
"... Припомняме, че 17 европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да не подобрява отношенията си с Русия и Владимир Путин. В това писмо се включи и Росен Плевнелиев..."Ако трябва да е коректно написаното би трябвало да изглежда така: "... Припомняме, че 17 БИВШИ европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да не подобрява отношенията си с Русия и Владимир Путин. В това писмо се включи и Росен Плевнелиев..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Ти що не четеш малко повече, ами говориш неподготвен? Прираста е минимален. Дължи се на изселващите се от Украйна, Казахстан и други азиатски държави етнически руснаци. В самата Русия раждаемостта при "белите " хора е 1.26 на жена. При мюсюлманите е над 2 и средно се получава между 1.7 и 1.8 през различните години. Кадиров се е заел да превръща федерацията в халифат. Само той има 10 деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 5
dakl
преди 7 години
Далеч по добре би било държавният глава да погледне в собствената си градина , отколкото да раздава "правосъдие" , което не е за неговата уста лъжица и за което всички ние ще плащамве за да бъде ТОЙ награден с някоя незначителна синекура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
ти па ако си мислиш, че нема да сме васали на Турчланд мноо си се заблудил то вече са ни купили няма нужда да размахват ятагани ..... ние сме тяхната перла стоене и те гледат на нас като на собствена територия не като на комшийска държава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
ми щом има право обясни феномена който съм описал аз в миналия коментар и също и незнам, но мисля че ако не беше "тумора" в момента шеше да се казваш Мохамед мойто просто момче, но не е късно комшиите ше се погрижат за тази цел и без това вече сме само територия и нищо повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Що само Австро-Унгария? Руската и Турската империи с техните океани от кръв по-добри ли бяха? Докато се разпаднат изцяло още ще се лее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
ае незнам за Путиновата политика ама заради Плевнелиевата политика се изнасят по 160 човека от България на ден .... Путиновата политика има положителен приръст на населението най-малкото ако не друго, а при Плевнелиев и предшествениците му сме от 1989 само на минус, у Wiki си го пише кой ми опонира да опрай Wikipedia тогава ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 15
Императорът
преди 7 години
Запушете неговата проклета уста !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още