IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститор проявява интерес към БДЖ

CRRC може да рефинансира дълга на железниците и да отпусне средства за нов подвижен състав, обясни транспортният министър

14:58 | 02.03.17 г. 30
<p>
	Ретровлакът, с който премиерът Огнян Герджиков и министри от кабинета пътуваха до Черепишкия манастир. Снимка: <em>БТА</em></p>

Ретровлакът, с който премиерът Огнян Герджиков и министри от кабинета пътуваха до Черепишкия манастир. Снимка: БТА

Китайски инвеститор обсъжда с българското правителство да рефинансира дълга на БДЖ и да изгради в страната завод за подвижен състав – мотриси и локомотиви. Това съобщи пред журналисти транспортният министър Христо Алексиев.

Заедно със служебния премиер Огнян Герджиков и дипломати той посети Черепишкия манастир. Пътуването беше организирано с ретровлак на БДЖ.

Алексиев каза, че се обсъжда се финансов пакет от 500 млн. лева, с които инвеститорът ще рефинансира и заема на БДЖ към облигационерите. Жп компанията дължи коло 250 млн. лева по този заем. С останалите средства се очакват да бъде осигурен дългосрочен лизинг за закупуването на нов подвижен състав, с който да се осигури качествена услуга за следващите 15-20 години.

Тази инвестиция ще се изплаща с капиталовия трансфер от държавата към БДЖ (изплащан за реализиране на обществената услуга, която осигурява холдингът).

Транспортният министър очаква потенциалният инвеститор – CRRC, да изпрати писмо за намерение в две седмици.
Финансовият пакет може да нарасне и до 600 млн. лева.

Алексиев беше категоричен, че бъдещето на железниците и концесията на Летище София са две различни теми. Ако летището бъде дадено на концесионер, парите ще отидат в държания бюджет, припомни той.

„Не може да има просперираща държава без железници“, коментира от своя страна премиерът Огнян Герджиков и посочи, че китайският инвеститор е стъпил вече в Македония, Сърбия, Унгария и Чехия. По пътя към българския пазар ги спъва тежката визова процедура, с което се е заел външният министър Ради Найденов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 5
tisia
преди 7 години
....ще има жп линия от техните земи през Русия ,през цяла Европа та чак до Англия.....нека онези със самолетоносачите чакат някой търговски кораб да мине по край тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още